Kamera valvoo rekisterinumeroita – Joensuussa parkkimaksu veloitetaan luottokortilta automaattisesti

Yhteen Joensuun vilkkaimmista parkkihalleista on asennettu järjestelmä, jollaista ei ole muualla Suomessa.

Kotimaa
Joensuun Sokoksen korttelin pysäköintihalli.
Esa Huuhko / Yle

Sokos Joensuun parkkihallissa otettiin keskiviikkona käyttöön Suomessa poikkeuksellinen pysäköintijärjestely.

Halliin asennetun Autopay-järjestelmän myötä autoilijan ei enää tarvitse pysähtyä puomille vaan hän voi ajaa suoraan parkkipaikoille.

Autojen ajaessa sisään valvontakamerat kuvaavat autojen rekisterinumerot ja automaattinen järjestelmä laskee pysäköinnille oikean hinnan visiitin keston perusteella.

Poistuessaan hallista autoilija kertoo rekisterinumeronsa maksuautomaatille, tavaratalon infoon tai hotellin vastaanottoon. Jälkikäteen pysäköinnin voi maksaa Autopay-järjestelmän kehittäneen EuroParkin kotisivuilla tai laskulla, joka perustuu auton rekisteriotteen osoitteeseen.

Jos pysäköinnin unohtaa maksaa, auton omistajalle tulee tässäkin tapauksessa lasku kotiin.

Syyskuun loppupuolella pysäköinnin voi maksaa myös suoralla luottokorttiveloituksella tai käyttämällä mobiilimaksua. Tämä tarkoittaa, että auton rekisterinumeron voi liittää tiettyyn luottokorttiin.

Kun Sokoksen parkkihallin valvontakamerat huomaavat auton poistuvan, automatiikka veloittaa rekisterinumeroon liitetyltä luottokortilta parkkimaksun automaattisesti.

Pohjois-Karjalan Osuuskaupan toimitusjohtajan Juha Kivelä kertoo, että uusi tekniikka otettiin käyttöön, koska sen avulla haluttiin helpottaa ruuhkia parkkihallin läheisyydessä.