Turkki: Voimme hyökätä Isisin pääkaupunkiin – Syyriaan palaa jo pakolaisia

Ulkomaat
Pakolaisia Syyrian ja Turkin välisellä raja-alueella lähellä Bab Al-Salaman kaupunkia helmikuussa 2016.
Pakolaisia Syyrian ja Turkin välisellä raja-alueella lähellä Bab Al-Salaman kaupunkia helmikuussa 2016.Sedat Suna / EPA

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoo maansa asevoimien olevan valmiit hyökkäämään terrorijärjestö Isisin pääkaupunkinaan pitämään Raqqaan.

Erdogan kertoo keskustelleensa iskusta Isisiä vastaan Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kanssa G-20-maiden kokouksessa Kiinassa. Erdogan kertoi Obamalle Turkin voivan olla mukana hyökkäyksessä, jos siitä sovitaan yhdessä.

– Raqqa on Daeshin [Isis] tärkein keskus. Obama haluaa tehdä jotain erityistä Raqqan suhteen, Erdogan kertoi toimittajille paluulennolla Kiinasta.

– Minä sanoin: "Sotilaidemme pitää tavata ja keskustella. Sitten teemme sen, mikä on tarpeellista", Erdogan jatkoi.

Turkin armeija ja sitä tukevat kapinallisjoukot ovat vallanneet noin 50 kilometriä leveän ja enimmillään noin 20 kilometrin syvyisen alueen Syyrian pohjoisrajalta. Turkki on näin halunnut karkottaa Isis-joukot omalta rajaltaa ja samalla estää kurdeja muodostamasta Turkin rajalle yhtenäistä vyöhykettä.

Toistaiseksi Turkki ei ole kertonut, miten pitkälle Syyriaan se haluaa edetä. Eteneminen jatkuu päivä päivältä.

Venäjän ulkoministeriö totesi tänään keskiviikkona, että se pitää Turkin tunkeutumista Syyrian alueelle laittomana. Turkin ei pidä aiheuttaa enempää epävakautta Syyrian alueelle, ministeriö varoitti.

Pakolaisia palaa Syyriaan

Turkin paikallisviranomaisten mukaan ensimmäiset pakolaiset ovat palanneet Turkin valtaamalle alueelle Syyriassa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Turkin viranomaiset ilmoittavat virallisesti pakolaisjoukon paluusta.

Uutistoimisto AFP kertoo nähneensä, kun vajaat 300 ihmistä ylitti rajan matkalaukkujen ja kotitalousvälineiden kanssa Turkin Karkamisin raja-asemalla. Turkin tiedotusvälineiden mukaan he olivat paenneet Syyriasta viime kuukausien aikana. Isis valtasi syyrialaisen rajakaupungin Jarablusin 2013.

Jarablus oli Turkin ja kapinallisten hyökkäyksen ensimmäinen kohde. Isis luovutti sen ilman mainittavampaa vastusta.

Turkin tiedotusvälineissä on ollut runsaasti artikkeleita, joissa on kerrottu elämän palaavaan vähitellen normaaliksi Jarablusissa. Lehdissä on kuvia, kun kauppoja on avattu ja lapset leikkivät kaduilla.

Turkin presidentti Erdogan on toistuvasti kertonut, että Turkin aikomuksena on perustaa Syyriaan suoja-alue, jonne pakolaiset voisivat palata. Suunnitelmissa on esitetty jopa kokonaisen uuden kaupungin perustamista heille. Turkissa on lähes kolme miljoonaa Syyrian ja Irakin pakolaista, joista vain kymmenesosa asuu pakolaisleireissä.

Lähteet: Reuters, AFP, Tass