Lex Kittilästä 140 lausuntoa - kriittisin Kittilä itse

Kuntalain muutosesitys antaisi valtiovarainministeriölle oikeuden pakottaa kunnan muuttamaan ilmeisen lainvastaiset päätökset.

Kittilän kunnanvaltuusto on aloittamassa kokoustaan 29 elokuuta 2016. Kuva: Perttu Ruokangas / Yle

Valtiovarainministeriön valmistelema kuntalain muutosesitys ehdottaa, että ministeriöllä olisi jatkossa oikeus asettaa henkilö tai ryhmä selvittämään, mitä kunnan pitäisi tehdä, kun päätöksenteko uhkaa rampautua. Ministeriö voisi myös viime kädessä määrätä kunnan muuttamaan ilmeisen lainvastaiset päätökset.

Kunnalle tulisi myös velvollisuus pidättää luottamushenkilö toimestaan tarvittaessa.

Muutosesitys on selvitysmies Kari Prättälän käsialaa ja sen taustalla on Kittilän tilanne. Suurin osa laittomasti irtisanotun kunnanjohtajan Anna Mäkelän potkuista päättäneistä Kittilän kunnanvaltuutetuista on epäiltynä virkarikoksesta.

Lakiesitys "kohuväitteiden" pohjalta

Kittilän kunnanhallitus oli muutosesitystä kohtaan poikkeuksellisen kriittinen. Lausunnossa kunta toteaa, että lainmuutoshankkeella valtiovarainministeriö pyrkii vastaamaan "julkisuudessa yksipuolisesti esitettyihin kohuväitteisiin". Selvitysmies Prättälää moititaan sitä, ettei hän ole ollut yhteydessä kuntaan vaan tehnyt selvityksen puutteellisten pohjatietojen perusteellla.

Valtiovarainministeriölle kaavailtu oikeus puuttua kunnan toimintaan lähentelee Kittilän kunnanhallituksen mielestä oikeuslaitoksen valtaa. Esitys "kyseenalaisella tavalla kaventaa kunnallista kansanvaltaa", Kittilän kunnanhallitus päättää lausuntonsa.

Kunnilta myös kiitosta

Lapin kunnista esimerkiksi Kemijärvi, Sodankylä ja Muonio suhtautuvat myönteisesti kuntalain muutosesitykseen. Sen sijaan Sallan kunta oli kriittisempi ja vaati, ettei pelkkä tutkintapyyntö saa tehdä luottamushenkilöstä esteellistä. Muutoin rajoittamattomilla tutkintapyynnöillä voidaan halvaannuttaa koko kunnallinen päätöksenteko, Sallan lausunnossa muistutetaan.

Kuntalain muutosesityksestä oman lausuntonsa antoi määräajassa 140 kuntaa. Kolme kuukautta kestänyt lausuntokierros päättyi 6. syyskuuta. Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alussa.