1. yle.fi
  2. Uutiset

Koko valtiojohto korruptiossa: Presidentti ja ministerit pesivät rahaa keskuspankin avulla

Malediivien köyhää maata on johtanut täysin korruptoitunut poliittinen eliitti, kertoo uutiskanava al-Jazeera.

Ulkomaat
Malediivien presidentti Abdulla Yameen.
Malediivien presidentti Abdulla Yameen.Kimimasa Mayama / AOP

Uutiskanava al-Jazeera (siirryt toiseen palveluun) on julkistanut valtavan korruptiovyyhdin Malediivien saarivaltiossa. Uutiskanavan mukaan käytännössä maan koko johto oli mukana lahjonnassa, rahanpesussa ja varkauksissa.

Malediiveilla liikkui uutiskanavan mukaan valtiojohtoisessa korruptiossa 1,5 miljardia dollaria pimeää rahaa.

Al-Jazeeran mukaan toiminnassa olivat mukana presidentti Abdulla Yameen, varapresidentti Ahmed Adeeb, monet ministerit sekä oikeuslaitoksen tuomarit.

Presidentti Yameen sai al-Jazeeran mukaan matkalaukuissa käteistä rahaa jopa miljoona dollaria kerrallaan. Rahaa kerrotaan olleen niin paljon, että "sitä oli vaikea kantaa".

Ministerit ja presidentin avustajat toimittivat rahan maan keskuspankkiin, missä siitä tehtiin "puhdasta". Tämän jälkeen raha toimitettiin takaisin Singaporesta, Malesiasta ja Indonesiasta kotoisin oleville liikemiehille.

Oikeuslaitos ei puuttunut asiaan, sillä tuomarit saivat lahjuksina rahaa ja luksusasuntoja.

Todisteina puhelimia, asiakirjoja ja salaa kuvattua materiaalia

Al-Jazeera kertoo saaneensa tiedot kymmenistä salaisista asiakirjoista sekä kolmesta varapresidentti Adeebin käyttämästä älypuhelimesta. Lisäksi kanava on onnistunut tallentamaan kolmen petoksiin ja rahanpesuun syyllistyneen miehen tunnustukset.

Ohjelmassa näytetään salaa kuvattua materiaalia, jossa kolme miestä toimittaa rahalaukkuja presidentille ja tämän puolisolle, tuomareille sekä monille muille poliitikoille ja virkamiehille.

– Koko systeemi on lahjottu, eräs miehistä toteaa.

Malediivit on köyhä, lukuisista saarista koostuva valtio Intian lounaispuolella. Maa on riippuvainen matkailutuloista.

Malediivit kartalla.
Yle Uutisgrafiikka

Maassa on nousemassa vastarinta rehottavaa korruptiota vastaan ja presidentti Yameenia uhkaa syyte, kertoo The New York Times. (siirryt toiseen palveluun)

Al-Jazeeran dokumentin julistus lienee ajoitettu juuri Malediiveilla pidettävien vaalien alle. Vaalit ovat huomenna torstaina.

Lähteet: al-Jazeera, NYT

Lue seuraavaksi