1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tanska ostaa veronkiertoa paljastavia Panama-papereita

Veroministeri Karsten Lauritzenin mukaan viranomaiset saivat nimettömän tarjouksen jopa 600 tanskalaista koskevista tiedoista. Tanskan veroviranomaiset viestivät nimettömänä pysytelleen myyjän kanssa salattuja kanavia pitkin.

Panaman poliisi teki huhtikuussa 2016 ratsian panamalaiseen asianajotoimistoon Mossack Fonsecaan, josta Panaman paperit vuodettiin medialle. Kuva: Alejandro Bolivar / EPA

Tanskan valtio ostaa veroparatiiseihin liittyviä Panama-papereita tuntemattomalta tietovuotajalta. Veroministeri Karsten Lauritzen sanoi kaiken viittaavan siihen, että näin saadaan hyödyllistä tietoa veronkierrosta.

– Olemme sen velkaa tanskalaisille, jotka maksavat tunnollisesti verojaan, Lauritzen sanoo tiedotteessaan.

– Meidän on ryhdyttävä tarvittaviin toimiin saadaksemme kiinni veronkiertäjiä, jotka piilottavat omaisuutta esimerkiksi Panamaan. Siksi päätimme, että tietojen ostaminen on järkevää.

Alle 1,5 miljoonan euron hintalappu

Lauritzen myöntää, että vuodettujen tietojen ostamiseen voi liittyä ongelmia. Hän sanoo toivovansa, että veroviranomaiset käsittelevät niitä varovasti.

Hänen mukaansa tiedot maksavat "yksinumeroisen" monta miljoonaa Tanskan kruunua eli alle kymmenen miljoonaa kruunua. Miljoona kruunua on noin 150 000 euroa. Näin tiedot maksaisivat korkeintaan 1,5 miljoonaa euroa.

Panama-paperit olivat maailman tähän asti suurin tietovuoto, kaikkiaan 11,5 miljoonaa asiakirjaa. Ne ovat peräisin panamalaisesta Mossack Fonseca-asianajotoimistosta. Kansainvälinen tutkivien toimittajien järjestö ICIJ julkaisi niitä viime keväänä.

HS: Suomikin valmis maksamaan tiedoista

Helsingin Sanomien mukaan Suomikin on nyt valmis maksamaan tiedoista. Verohalllinnon ylijohtaja Sanna Alamäki sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että suomalaiset eivät periaatteesta ole koskaan aiemmin tehneet niin, mutta tilanne on muuttunut.

Suomalaiset ovat Alamäen mukaan yhteydessä tanskalaisiin asian johdosta.