Poliisitarkastaja kommentoi Paateron väitteitä: Vastaanottokeskuksissa on mahdollista syntyä erilaisia verkostoja ja hierarkioita

Poliisitarkastaja Kilpeläinen ei lähde arvioimaan, mistä ex-poliisiylijohtaja Paatero on saanut tietonsa.

Kotimaa
Turvapaikanhakijoita Hennalan entiseen varuskuntaan avatussa vastaanottokeskuksessa Lahdessa.
Turvapaikanhakijoita Hennalan entiseen varuskuntaan avatussa vastaanottokeskuksessa Lahdessa.Markku Ulander

Viime vuonna poliisiylijohtajan tehtävästä eläköitynyt Mikko Paatero kertoi Ylelle olevansa huolissaan vastaanottokeskuksissa esille tulleesta, hänen mukaansa vaietusta ilmiöstä, jossa tietyn tyyppiset turvapaikanhakijat ovat alkaneet järjestäytyä.

Poliisihallituksen poliisitarkastajan Timo Kilpeläisen mukaan virkavallalla ei ole tiedossa, että vastaanottokeskuksissa olisi meneillään laajamittaista järjestäytymistä.

Myöskään muunlaisesta toiminnasta, joka edellyttäisi viranomaisten puuttumista, ei ole Kilpeläisen mukaan viitteitä.

– Toki on mahdollista, että vastaanottokeskusten kaltaisissa ympäristöissä syntyy erilaisia sisäisiä verkostoja ja hierarkioita, mutta toistaiseksi ne eivät ole näkyneet viranomaistoiminnassa mitenkään.

– Poliisi yhdessä muiden viranomaisten kanssa on toki seurannut tilannetta vastaanottokeskuksissa alusta alkaen, Kilpeläinen sanoo.

Poliisi seuraa epäilyttäviä turvapaikanhakijoita

Entisen poliisiylijohtaja Paateron mukaan tulevaisuudessa Suomessa toimivat rikollisjärjestöt saattavat ryhtyä rekrytoimaan maahan jääneitä ja kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita.

Kilpeläinen kertoo asian olevan ainakin keskusrikospoliisin ja suojelupoliisin seurannassa.

– Me tiedostamme, että on olemassa riski siitä, että rikollisjärjestöt voivat yrittää rekrytoida turvapaikanhakijoita jäsenikseen. Toisaalta tiedostamme myös sen mahdollisuuden, että turvapaikanhakijat voivat joutua rikollisjärjestöjen uhreiksi erilaisissa rikollisuuden muodoissa. Mutta siitäkään ei ole laajempia havaintoja toistaiseksi.

Kilpeläisen mukaan poliisi seuraa epäilyttäviä turvapaikanhakijoita tarkkaan.

– Se on ihan päivittäistä työtä. Pyritään tunnistamaan sieltä turvapaikanhakijoiden keskuudesta henkilöitä, jotka voivat muodostaa uhkaa Suomen sisäiselle tai ulkoiselle turvallisuudelle.

Poliisitarkastaja Kilpeläinen ei lähde arvioimaan, mistä ex-poliisiylijohtaja Paatero on saanut tietonsa.