1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat: Venäläinen hävittäjä lensi vaarallisen läheltä

Venäjä kiistää Yhdysvaltain syytöksen ja väittää amerikkalaiskoneen lentäneen transponderit pois päältä.

Ulkomaat
Venäläinen lentokone syöksyy kuvan vasemmassa reunassa olevan aluksen ohi. Kuva on otettu yhdysvaltalaisen sotilasaluksen kannelta.
Venäjän sotilaslentokone lensi läheltä Yhdysvaltain sotilasalusta Itämerellä huhtikuussa.Yhdysvaltain laivasto / EPA

Yhdysvallat syyttää venäläishävittäjän lentäneen vaarallisen läheltä yhdysvaltalaista laivaston valvontakonetta Mustallamerellä. Pentagonin mukaan venäläishävittäjä rikkoi kansainvälisiä sääntöjä ja aiheutti turhan läheltä piti -vaaratilanteen.

– Tällaiset lennot tarpeettomasti kärjistävät jännitteitä ja voivat johtaa virhearvioihin ja onnettomuuksiin, sanoi Pentagonin tiedottaja, kapteeni Jeff Davis.

Vaarallinen tilanne kesti 19 minuuttia, kirjoittaa CNN (siirryt toiseen palveluun).

Venäjän mukaan heidän hävittäjälentäjien toiminta noudatti tiukasti kansainvälisiä lentosääntöjä.

– Amerikkalaisen koneen transponderit eivät olleet päällä ja se lähestyi Venäjän etelärajaa kahdesti, sanoi tiedottaja Igor Konashenkov Venäjän puolustusministeriöstä.

Transponderi eli toisiotutka on kehitetty lisäämään lentoturvallisuutta. Transponderi on lentokoneen kaikkein tärkein viestilaite, jonka avulla lennonjohtajat tunnistavat koneita ja seuraavat niiden reittiä.

Yhdysvaltain puolustushallinnon vanhemman virkamiehen mukaan amerikkalaiskoneella oli transponderi koko lennon ajan päällä. Virkamiehellä ei kuitenkaan ollut oikeutta puhua asiasta julkisesti, joten hän kommentoi asiaa nimettömänä uutistoimisto AP:lle.

Pentagonin mukaan Yhdysvaltain armeijan lentokoneet ja sotilasalukset ovat vuorovaikutuksessa rutiininomaisesti kansainvälisillä vesillä ja ilmatilassa venäläisten alusten ja hävittäjien kanssa. Useimmat kohtaamiset tapahtuvat turvallisesti. Aiemmin keväällä venäläinen hävittäjä lensi vaarallisen läheltä amerikkalaista merialusta Itämerellä.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi