1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Trump: Haluan rakentaa Yhdysvaltain armeijan uudelleen

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump haluaa kasvattaa rajusti Yhdysvaltain puolustusmenoja. Trump on esitellyt avoimesti kunnianhimoisten suunnitelmiensa yksityiskohtia.

Ulkomaat
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump vaalitilaisuudessa elokuussa 2016.
Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump vaalitilaisuudessa elokuussa 2016EPA/Shawn Thew

Trump valotti keskiviikkona Philadelphiassa pitämässään puheessa yksityiskohtia suunnitelmastaan Yhdysvaltain tulevaksi puolustuspolitiikaksi. Hän kertoi aloittavansa presidenttinä Yhdysvaltain armeijan mittavan vahvistamisen, uudelleen rakentamisen.

Trump pyytäisi puolustusministeriö Pentagonilta suunnitelman terroristijärjestö Isisin tuhoamiseksi. Hänen mukaansa toimet olisivat kuitenkin realistisia ja loppuun asti mietittyjä.

Suunnitelmissa on myös hankkia satoja uusia laivoja, lentokoneita ja sukellusveneitä sekä kouluttaa lisää tuhansia sotilaita. Trump haluaa myös kehittää Yhdysvaltain ohjuspuolustusjärjestelmää.

Trump nostaisi Yhdysvaltain joukkojen vahvuudeksi 540 000, kun taas presidentti Barack Obama on halunnut vähentää joukkoja 450 000:een.

– Rakennamme armeijamme uudelleen, Trump sanoi.

Puolustusmenoihin tarvitaan rahaa

Mittavat suunnitelmansa Trump rahoittaisi lakkauttamalla vuonna 2011 hyväksytyn sotilasmenoja leikkaavan pakkolain, niin kutsutun sequesterin.

Hän väläyttää myös budjettiuudistuksia, liittovaltion työvoiman vähentämistä, hallituksen turhien kulujen kitkemistä sekä miljardien dollareiden verosaatavien perimistä kansalaisilta.

Presidenttiehdokas ei kuitenkaan arvioinut sitä, kuinka paljon rahaa Yhdysvaltain armeijan uudelleen rakentamiseen kaikkiaan tarvitaan. Trump puhui keskiviikkona Philadelphiassa järjestetyssä kutsuvierastilaisuudessa.

Nato-maille kyytiä

Yhdysvallat on kritisoinut Naton jäsenmaita, joiden puolustusmenot ovat jääneet alle sotilasliiton suosituksen. Tällä hetkellä vain viisi jäsenmaata käyttää puolustukseensa Naton toivomat kaksi prosenttia kansantuotteesta.

Trump on jo aiemmin sanonut, että hän ottaisi etäisyyttä eurooppalaisten Nato-liittolaisten puolustamiseen, elleivät maat hoida taloudellisia velvoitteitaan sotilasliiton yhteisissä puolustusmenoissa. Puheessaan hän kovensi linjaansa todeten, että Nato-maiden tulisi ripeästi maksaa laskunsa.

Jos muuta keinoa ei löydy, Trump painostaisi kaikki täyttämään kahden prosentin kansantuotteen velvoitteensa.

– He ymmärtävät sen kyllä. Heillä on siihen varaa, Trump sanoi. – Jos he eivät ymmärrä, se on merkki siitä, etteivät he kunnioita Yhdysvaltoja johtajana tai maana.

Erityisesti Trump kehotti Saksaa, Japania, Etelä-Koreaa ja Saudi-Arabiaa avaamaan kukkaronnyörejään. Hän on aiemmin kuvaillut maita ”taloushirviöiksi”.

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump ja demokraattien ehdokas Hillary Clinton kertovat torstaina aamuyöllä Suomen aikaa puolustuspoliittisista ja kansallista turvallisuutta koskevista näkemyksistään uutiskanava NBC:n suorassa lähetyksessä, New Yorkissa. Kaksikko ei kuitenkaan kohtaa toisiaan kasvokkain.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi