Turvapaikanhakijat ovat merkittäviä asuntovuokralaisia Kemijärvellä

Turvapaikanhakijoiden käytössä on kuutisenkymmentä vuokra-asuntoa kahdessa kerrostalossa.

Kemijärvi
Kemijärvellä sijaitseva kerrostalo, joka on varattu turvapaikanhakijoille.
Tämä on järjestyksessä toinen pakolaisten käyttöön varattu vuokra-talo Kemijärven Särkikankaalla. Talo aiotaan myöhemmin purkaa.Jorma Korhonen / Yle

Turvapaikanhakijat ovat merkittävä lisä Kemijärven kaupungin asuntoasiakkaissa. Heidän käytössään on kuutisenkymmentä vuokra-asuntoa kahdessa kerrostalossa. Toinen taloista puretaan vuokralaisten lähdettyä, sanoo vuokrataloyhtiö Roikka Oy:n toimitusjohtaja Kari Varrio.

Kemijärvellä on yhä satakunta tyhjää vuokra-huoneistoa. Kaupungilla on tarjolla kaksioita ja kolmioita, mutta suuria vuokrahuoneistoja ei kysytä. Pienistä on jopa pulaa.

– Kaksiot ovat kysyttyjä ja kyllähän niissä pari aikuista ihan mukavasti asuukin. Vanhusväestö, joita Kemijärvellä on paljon, haluaa palvelujen lähelle keskustaan ja mieluummin hissilliseen taloon, Kari Varrio sanoo.

Kemijärven vuokrataloyhtiö Roikka Oy hallinnoi tällä hetkellä 695 vuokrahuoneistoa.. Niistä nelisensataa on Särkikankaalla ja paristaa kaupungin keskustassa. Loput löytyvät Sipovaarasta ja Kemijärven kylistä.

Asuntotilanne peilaa työllisyyttä

Kari Varrion mukaan vuokra-asuntotilanne on suorassa suhteessa kaupungin työllisyyteen. Väestöliike näkyy asuntojen kysynnässä.

– Kyllä Keiteleen puunjalostuksen tulo on havaittavissa pienenä kysynnän lisäyksenä. Mitä sitten tapahtuisi, jos suunniteltu biosellutehdas toteutuisi, Varrio pohtii.

Jo aiemmin Varrio on todennut, että yritystoiminnan virkistyminen ja isot hankkeet saattaisivat olla luonteva mahdollisuus myös uudisrakentamiselle edellyttäen, että vanhasta talokannasta päästään eroon.

Kakkosasunnot olleet kysyttyjä

Kemijärvellä yksi tapa saada vuokra-asuntokantaa vähemmäksi on ollut asuntojen myynti ns. kakkosasunnoiksi. Kari Varrion mukaan osto ja myynti on ollut vauhdikasta. Huoneistoja ei ole ostettu vain kakkoasunnoiksi etelän ihmisille, vaan myös asunnoiksi paikallisille.

– Viime kesänä myimme kerrostalon ja sen 24 huoneistoa. Meni kuin kuumille kiville, hän huomauttaa.

– Tämän tästä joku kysyy kakkosasuntoakin.

Varrion mukaan menettely on tuonut kaupunkiin paljon uusia ihmisiä, jotkut ihan pysyviksi asukkaiksi.

Kerrostaloja puretaan jatkossakin

Kemijärvi on Suomessa näyttänyt tietä asuntokerrostalojen purkamisessa ja Varrion mukaan sitä jatketaan, jos sopivia kohteita löytyy. Koulujakin on kaupungissa purettu.

Tällä hetkellä purkupäätös on turvapaikanhakijoiden asuttamasta toisesta kerrostalosta. Se puretaan, kun vuokrasuhteet päättyvät.

– Purkamistakin pitää aina tarkoin harkita ja siitä saatavaa etua, Varrio huomauttaa.