Hyppää sisältöön

Norjalaisten "Riviera" esitteli kuninkaallisille high tech- ja terveysteknologiaa

Aurinkoinen Oulu toivotti vuonomaan vieraat tervetulleiksi. Norjan kuninkaallisen valtiovierailun viimeisen päivän ohjelma on tiukkatahtinen.

Norjan kuningaspari tapasi Oulun yliopistolla opiskelijoita. Kuva: Risto Degerman / Yle

Oulussa oli lähes kesäinen sää, kun Norjan kuningasparia odotettiin saapuvaksi. Suomen ja Norjan liput liehuivat lentokentällä aurinkoista taivasta vasten leppoisassa, mutta hiukan viileassä tuulessa.

Kuningas Harald V halusi tulla Suomen-valtiovierailulla Ouluun, koska kaupunki on satsannut yhteistyöhön Pohjois-Norjan kanssa. Oululaiset ovat perustaneet Tromssaan muun muassa Suomi-talon, jossa yritykset voivat rakentaa yhteistyöverkostoja.

Norjan pienoisliput liehuivat, kun oululaiset odottivat kuningasparia kaupungintalon edustalla. Kuva: Risto Degerman /Yle Kuva: Risto Degerman / Yle

Lisäksi lentoyhteyksiin kaupunkien välillä on panostettu. Oulusta lennetään Ruotsin Luulajan kautta Tromssaan.

Oulu kiehtoo myös tavallisia norjalaisia. Oulu on norjalaisille kuin Riviera, sillä he tulevat kesäisin Nallikarin hiekkarannoille.

Kentältä kampukselle ja keskustaan

Norjan kuningasparia kuljettava SAS:n lentokone laskeutui Oulun lentoasemalle keskiviikkona puolen päivän aikaan. Kuningasparia varten levitettiin punainen matto. Korkea-arvoisia vieraita olivat vastassa Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilanen.

Kuningas Harald V ja kuningatar Sonja siirtyivät lentokentältä Oulun yliopistolle, jossa ohjelmassa on muun muassa oppilaiden kansanmusiikkiesityksiä. Kampusalueella on myös norjalaisten ja pohjoismaisten opiskelijoiden tapaaminen. Tiukoista turvatoimista huolimatta tunnelma yliopistolla oli leppoisa.

Yliopistoon tutustumisen jälkeen kuningas Harald V ja kuningatar Sonja osallistuvat Oulun kaupungin kuningasparin kunniaksi järjestämälle lounaalle. Oululaisilla on mahdollisuus seurata kuninkaallisten vierailua Hallituskadun varrella, kun he siirtyvät kaupungintalolle.

Kuningas sai mitalin

Norjan kuningas Harald V:lle lahjoitettiin Oulun kaupungintalon lounaan yhteydessä Oulu-mitali numero 43. Kaupunginhallitus myönsi kaupungin korkeimman kunnianosoituksen 5.9.2016.

Aiemmin numeroitu Oulu-mitali on myönnetty muun muassa Nepalin ja Ruotsin kuninkaille sekä Neuvostoliiton johtajalle Mihail Gorbatsoville. Oulu-mitalin on suunnitellut kuvanveistäjä Riitta Helevä Oulun kaupungin 380-vuotisjuhlavuoden kunniaksi vuonna 1996. Pronssiin lyöty mitali kuvaa Oulua valon ja vesien kaupunkina.

Kaupungintalolla kuningasparille seurueineen tarjoiltiin alkuruoaksi samettista mustatorvisienikeittoa talon leipäkolmion kanssa. Pääruokana oli ahvenfileitä lehtikaalipedillä tilliperunoiden, glaseerattujen porkkanoiden ja valkoviinikastikkeen kera. Jälkiruoaksi yli 150-henkinen kutsuvierasjoukko nautti lakkapannacottaa marjoin koristeltuna, karpalomelbaa ja marenkirouhetta sekä käsintehtyjä oululaisia tervakonvehteja.

Lounaalla olivat paikalla mm. Oulun kaupungin virkamies- ja poliittinen johto, norjalaisministereitä sekä tieteen, yrittäjien ja pohjoisen Euroopan yhteistyön edustajia.

Opiskelijat kuvasivat innokkaasti kuninkaallisia vieraita Oulun yliopistolla. Kuva: Risto Degerman / Yle

Kuningasparin ohjelmaan kuuluu myös tutustuminen Nokian Ruskon tehtaaseen.

Kolmipäiväisen Suomen-valtiovierailunsa päätteeksi Norjan kuningaspari tutustuu OuluHealth -ekosysteemin terveydenhuollon yrityksiin Oulun yliopistollisessa sairaalassa järjestettävässä seminaarissa.  

.
.