Rikosoikeuden professori: Auerin kärsimyskorvaus voi vielä nousta

Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani pitää Anneli Auerin tapausta niin poikkeuksellisena, että suurempiakin korvauksia voi olla odotettavissa.

Kotimaa
Jussi Tapani seisoo ikkunan edessä.
Rikosoikeuden professori Jussi Tapani.Kalle Mäkelä / Yle

Valtiokonttorin myöntämä 488 800 euron kärsimyskorvaus Anneli Auerille oli rikosoikeuden professori Jussi Tapanin mukaan odotetunlainen. Se jäi kuitenkin kauas Auerin vaatimuksista. Tapani uskoo, että summa voi vielä nousta oikeudessa.

– Alkuperäinen vaatimus oli muistaakseni 2 500 euroa vuorokaudelta ja myönnetty summa oli 800 euroa. En pidä epätodennäköisenä, että vaatimus hyväksyttäisiin edes osittain.

Keskusteluun on noussut muun muassa julkisuuden rooli murhatapauksen käsittelyssä. Anneli Auerin asianajaja Juha Manner on toivonut tarkempaa selvitystä siitä, miksi asian saama runsas julkisuus ei vaikuttanut päätökseen tämän enempää.

– Onhan ero Nils Gustafssonin saamaan vuorokausikorvaukseen pieni, kun Auerin juttu on niin poikkeuksellinen, Tapani toteaa.

Nils Gustafsson sai yli 700 euron päiväkohtaisen korvauksen Bodomin murhatapauksessa istuttuaan syyttömänä vankilassa vajaat kaksi kuukautta vuonna 2004.

Erimielisyyttä päivien määrästä

Juha Manner ei ole tyytyväinen päämiehensä saamiin korvauksiin muiltakaan osin. Hänen mukaansa Auer istui miehensä murhasta syyttömänä vankilassa enemmän kuin Valtiokonttorin laskemat 611 päivää.

– Jos ollaan eri mieltä siitä, minkä päivien mukaan laskelmat tehdään, muuttuu asetelma. Silloin voi olla vielä suuremmat perusteet testata päätöstä, mutta asianosaiset harkitsevat itse näkevätkö tämän tarpeelliseksi, Tapani toteaa.