Hyppää sisältöön

Migrin edustalla mielenosoitus Helsingissä – enemmistö osallistujista turvapaikanhakijoita

Noin 300 ihmistä osoittaa mieltään Maahanmuuttoviraston päätöslinjaa vastaan. Viraston luona on myös parikymmentä vastamielenosoittajaa.

Uutisvideot: Mielenosoitus Maahanmuuttoviraston edustalla Helsingissä
Uutisvideot: Mielenosoitus Maahanmuuttoviraston edustalla Helsingissä

Maahanmuuttoviraston edustalla Helsingin Kalasatamassa osoitetaan mieltä viraston toimintaa vastaan.

Mielenosoitus alkoi kello 11 ja jatkuu edelleen. Paikalla on poliisin mukaan noin 300 mielenosoittajaa, jotka vastustavat Maahanmuuttoviraston päätöslinjaa.

Mielenosoittajia Maahanmuuttoviraston edustalla Helsingissä. Kuva: Pekka Pantsu / Yle

Mielenosoituksen järjestää Vapaa liikkuvuus -verkosto, joka pitää Maahanmuuttoviraston eli Migrin päätöksentekokäytäntöä mielivaltaisena. Verkoston mielestä Migri pyrkii poistamaan mahdollisimman paljon turvapaikkaa hakevia ihmisiä Suomesta.

Paikalla oleva Ylen toimittaja Pekka Pantsu kertoo, että enemmistö mielenosoittajista on ilmeisesti turvapaikanhakijoita.

– Afganistania heidän lakanansa pääosin käsittelevät, Pantsu sanoo.

Vapaa liikkuvuus -verkosto vaatii kielteisten turvapaikkapäätösten tutkimista uudelleen ja Migrin maalinjausten muuttamista. Migri arvioi toukokuussa, että turvallisuustilanne keskeisissä lähtömaissa Irakissa, Afganistanissa ja Somaliassa on parantunut.

Tunnelma pysynyt rauhallisena

Helsingin poliisin ylikomisarion Jaakko Walleniuksen mukaan mielenosoitus on sujunut rauhallisesti.

– Tunnelma on ollut suhteellisen rauhallinen. Ei mitään sellaista, mihin poliisin olisi pitänyt puuttua, Wallenius kertoo.

Maahanmuuttoviraston edustalla Kalasatamassa on myös maahanmuuttovastaisen Suomi Ensin -ryhmän vastamielenosoittajia.

Poliisin mukaan vastamielenosoittajia on paikalla parikymmentä. Heille on määrätty erillinen mielenosoituspaikka muutaman kymmenen metrin päähän.

Maahanmuuttoviraston toiminnasta on käyty julkisuudessa runsaasti keskustelua sen jälkeen, kun Helsingin Sanomat kirjoitti aiheesta (siirryt toiseen palveluun) sunnuntaina. Viraston työntekijät kertoivat HS:lle kokevansa, että paine kielteisten päätösten tekemiseen on kova eikä viraston sisälläkään ymmärretä, mihin muuttuneet turvallisuusarviot perustuvat.

Kuva: Pekka Pantsu / Yle
Kuva: Pekka Pantsu / Yle
Kuva: Pekka Pantsu / Yle
Kuva: Pekka Pantsu / Yle
Kuva: Pekka Pantsu / Yle