Prinssi Alexanderin kummit julki Ruotsissa – "Prinssipari on valinnut sydämellään"

Pikkuprinssi kastetaan perinteisin menoin huomenna perjantaina Drottningholmin linnassa.

Ulkomaat
Lähikuva hymyilevästä Alexanderista isänsä prinssi Carl Philipin sylissä.
Prinssi Alexander kastetaan Drottningholmin linnan kirkossa perjantaina.Kate Gabor / Ruotsin kuningashuone

Prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian esikoispoika kastetaan huomenna perjantaina. Prinssipari on valinnut lapsensa kummit lähipiiristään, ulkomaisia kuninkaallisia joukossa ei ole.

– He ovat valinneet sydämellään, arvioi Aftonbladetin hoviasiantuntija Jenny Alexandersson (siirryt toiseen palveluun).

Alexander Erik Hubertus Bertil saa kummeikseen Carl Philipin isosiskon kruununprinsessa Victorian, serkun Victor Magnusonin ja parhaan ystävän Jan-Åke Hanssonin sekä Sofian vanhimman sisaren Lina Frejdin ja lapsuudenystävän Cajsa Larssonin.

Kaste Drottningholmin linnan kirkossa

Alexander kastetaan Drottningholmin linnan kirkossa. Samassa kirkossa on kastettu myös prinsessa Madeleinen ja Chris O'Neillin lapset, Leonore ja Nicolas.

Paikka on prinssiparille kätevä, sillä he ovat asuneet keväästä lähtien Drottningholmin linnan yhdessä siivessä. Parin Djurgårdenin saarella sijaitsevaa huvilaa remontoidaan parhaillaan. Remontin uskotaan valmistuvan ensi keväänä.

Tilaisuus noudattaa pitkiä perinteitä

Alexanderin kastaa arkkipiispa Antje Jackelén. Tilaisuus noudattaa kuningashuoneen pitkiä perinteitä.

Pikkuprinssi puetaan kastemekkoon, jota käytettiin ensimmäistä kertaa, kun prinssi Kustaa Adolf kastettiin vuonna 1906. Samassa mekossa on kastettu myös Victoria, Madeleine ja Carl Philip sekä prinsessojen kaikki lapset.

Mekossa on viitta, johon kirjailtu kaikki mekossa kastettujen lasten nimet ja kasteiden päivämäärät.

Kastepöytä on peräisin 1600-luvulta, ja hopeinen kastemalja on lahjoitettu linnankirkkoon vuonna 1728. Kastevesi haetaan lähteestä Öölannista. Aiemmin kuningasperheen vauvat kastettiin Jordan-virran vedessä, mutta kuningaspari muutti perinteen, kun kruununprinsessa Victoria syntyi.

Kasteen jälkeen prinssi Alexander laitetaan makaamaan Kaarle XV:n kehtoon. Se valmistettiin Kaarlen syntymää varten vuonna 1826. Sitä käytettiin alun perin arkikehtona, mutta prinsessa Eugénien kastajaisista lähtien se on ollut juhlakäytössä.

Kastepäivän koreografiaan kuuluvat myös prinssi Alexanderin kunniaksi ammuttavat kunnianlaukaukset ja kunniavartio. 21 kunnianlaukausta ammutaan sekä Skeppsholmenin saarelta Tukholman keskustassa että HMS Kullen -aluksesta Drottningholmin linnan edustalla.

Yle lähettää kastetilaisuuden Yle uutisten verkkosivuilla ja Yle Areenassa kello 12.30–14.00. Tilaisuuden selostaa Marjukka Havumäki.