Paavo Väyrynen radiopakinassaan: Puhetilaisuuksieni rahoituksesta on tehty ilmianto

Europarlamentaarikko Väyrynen kiistää varojen väärinkäytön mutta on päättänyt lopettaa Kansalaispuolueesta puhumisen puhetilaisuuksiensa sarjassa. Väyrynen kertoo asiasta Yle Rovaniemen radiokolumnissaan.

Kansalaispuolue
Paavo Väyrynen
Jarno Tiihonen / Yle

Euroopan parlamentin jäsenenä olen pitänyt ahkerasti yhteyttä kansalaisiin. Vuodesta 1995 alkaen olen järjestänyt varmaankin kaikkiaan yli tuhat puhetilaisuutta eri puolilla maata. Viime vuonnakin niitä kertyi lähes sata.

Puhetilaisuuksien sisältö on määräytynyt ajankohtaisten asioiden perusteella. Viime syksynä esillä olivat erityisesti euroalueen ongelmat. Tilaisuuksissa pyrittiin saamaan allekirjoituksia kansalaisaloitteeseen, joka koski kansanäänestyksen järjestämistä Suomen jäsenyydestä euroalueessa.

Varmuuden vuoksi en puhu (Kansalaispuolueesta), eikä tilaisuuksissa myöskään kerätä kannattajakortteja.

Paavo Väyrynen

Perjantai-iltana aloitan ”Kekkosen kisällinä” Tampereelta uuden puhetilaisuuksien sarjan. Seuraavat tilaisuudet ovat lauantaina Lahdessa ja Kouvolassa. Rovaniemellä kokoonnutaan viikon kuluttua perjantaina. Seuraavana päivänä ohjelmassa ovat Oulu ja Kajaani.

Näiden tilaisuuksien vetonaulana on viime kesänä Pohjanrannan kesäteatterissa suuren suosion saavuttanut näytelmäni "Urho ja hänen kisällinsä". Esitän tilaisuuksien alussa otteita näytelmästä tuotetusta videotallenteesta ja puhun sen jälkeen Suomen, Euroopan ja ihmiskunnan tulevaisuudesta.

Kansalaispuolueesta en voi tilaisuuksissa puhua. Tämän hankkeen vastustajat ovat nimittäin saaneet aikaan tutkinnan siitä, voidaanko Euroopan parlamentin varoja käyttää sellaisten tilaisuuksien järjestämiseen, joissa puolueesta puhutaan. Varmuuden vuoksi en puhu, eikä tilaisuuksissa myöskään kerätä kannattajakortteja.

Kansalaispuolueen vastustajat ovat tekemässään ilmiannossa väittäneet, että kotimaan avustajani toiminta viime kevään puhetilaisuuksieni järjestämiseksi on ollut sääntöjen vastainen avustus poliittiselle puolueelle. Ilmianto koski myös niitä viime syksyn tilaisuuksia, joissa koottiin allekirjoituksia kansalaisaloitteen tueksi. Väitteet ovat järjettömiä, mutta niitä on ryhdytty selvittämään.

Tutkinta on kuitenkin pantu liikkeelle poliittisista syistä ja politiikka saattaa vaikuttaa myös lopputulokseen.

Paavo Väyrynen

Nyt selvitetään myös sitä, onko ALDE-ryhmä toiminut väärin, kun se on hyväksynyt puhetilaisuuksien kulujen kattamisen jäsenelle kuuluvista toimintavaroista. Ryhmä on ollut tietoinen tilaisuuksien luonteesta ja katsonut niiden rahoittamisen sääntöjen mukaiseksi.

Tilaisuuksien pääasiallinen sisältö on koostunut Eurooppa-politiikan ajankohtaisista kysymyksistä: euroalueen ongelmista, ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, maahanmuutosta ja aluepolitiikasta. Lisäksi olen puhunut siitä, kuinka olen pyrkinyt edistämään omia tavoitteitani Keskustan kautta, kansalaisaloitteen avulla ja lopulta perustamalla Kansalaispuolueen.

Jos ratkaisu tehdään puhtaasti oikeudellisin perustein, avustajani toiminta ja varainkäyttöni todetaan sääntöjen mukaisiksi. Tutkinta on kuitenkin pantu liikkeelle poliittisista syistä ja politiikka saattaa vaikuttaa myös lopputulokseen.

Vaikeaa on Suomessa uuden puolueen perustaminen. Kannattajakortteja ei ole mahdollista allekirjoittaa sähköisesti. Jos olisi, Kansalaispuolue olisi saanut kerätyksi tarvittavat 5000 korttia jo ensimmäisen viikon aikana.

Kansalaisaloite kansanäänestyksen järjestämiseksi Suomen jäsenyydestä euroalueessa sai tuekseen yli 51 000 sähköistä allekirjoitusta. Ahkerasta jalkatyöstä huolimatta kansalaisaloitteelle kertyi vain runsaat 2200 paperista allekirjoitusta.

Kannattajakorttien kerääminen jatkuu. Kun kortteja ei ole mahdollista täyttää puhetilaisuuden yhteydessä, niitä on kerättävä kokoussalin ulkopuolella. Edelleen niitä voi lähettää postitse Pohjanrantaan.

Paavo Väyrynen, Europarlamentaarikko, ALDE-ryhmä