Uudet katuvalot säästävät huimasti sähköä – himmenevät automaattisesti yöksi

Uusi tekniikka kuluttaa sähköä kolmasosan siitä, mitä vanhat valot kuluttavat. Tien reuna-alueiden valaisu vähenee.

valaisimet
Led-lampun vaihto Lappeenrannan Koulukadulla
Katuvaloihin vaihdetaan led-tekniikkaa käyttävät lamput eri puolilla Lappeenrantaa.Yle Petri Kivimäki

Katulamppujen uudistaminen etenee Lappeenrannassa. Tämän vuoden aikana Lappeenrannan Verkonrakennus Oy vaihtaa led-valon noin 3000 ulkovalaisimeen. Urakasta on nyt saatu valmiiksi hieman yli puolet.

Led-tekniikka otetaan käyttöön ulkovalaisimissa eri puolilla Lappeenrantaa ja Joutsenoa. Led-tekniikka vaikuttaa valaistukseen niin, että tie valaistuu aiempaa paremmin ja hajavaloa syntyy vähemmän.

katuvalo led-tekniikka
Pimeän aikaan otettu kuva näyttää uuden valon värin.Lappeenrannan Verkonrakennus Oy

– Tien sivuja ei valaista niin paljon kuin ennen vaan valaisemme itse tien, kertoo tiimipäällikkö Topi Kangas Lappeenrannan Verkonrakennus Oy:sta.

Myös valon väri muuttuu hieman. Topi Kangas kuvailee, että led-tekniikka toistaa valonvärin vanhaa tekniikkaa kirkkaammin.

– Se tuntuu silmälle mukavammalta vaikka onkin kirkkaampi.

Jo vaihdetuista valoista on tullut kaupunkilaisilta hyvää palautetta, Kangas kertoo.

Suuri säästö sähkölaskussa

Suurin syy ulkavalaistuksen uudistamiseen on energiansäästö. Vaihto-operaatio toteutetaan osana Lappeenrannan kaupungin energiansäästöohjelmaa.

– Uusi tekniikka kuluttaa sähköä enää kolmasosan siitä, mitä aiemmin meni, kertoo verkonrakennuksen päällikkö Topi Kangas Lappeenrannan Verkonrakennuksesta.

Lisäksi uusissa valaisimissa on käytössä automaattinen himmennys, joka mahdollistaa valotehon vähentämisen niinä aikoina, jolloin tiellä on vähemmän kulkijoita.

– Illalla valo syttyy täydellä teholla, kello 21 teho lasketaan 70 prosenttiin, puoliltaöin himmennetään vielä lisää 50 prosenttiin. Sitten aamuyöllä, kun liikenne taas lisääntyy, valotehoa asteittain nostetaan.

Verkonrakennuksen päällikkö Topi Kangas lisää, että tämänkaltainen himmennys on tien käyttäjien kannalta huomattavasti turvallisempaa kuin aiemmin käytössä ollut joka toisen tai joka kolmannen lyhtypylvään pimentäminen.