1. yle.fi
  2. Uutiset

Jäivätkö uutiset kiireen takia väliin? Tässä puheenaiheita maailmalta viikon ajalta

Jos uutisviikko vilahti vikkelästi ohi, ei hätää. Kokosimme avuksesi joukon juttuja, joista riittää puhuttavaa vaikkapa sunnuntailounaalle.

Ulkomaat

1. Heti viikon aluksi saatiin hyviä uutisia Kiinasta: jättiläispandaa ei enää luokitella erittäin uhanalaiseksi vaan ainoastaan vaarantuneeksi. Kiinassa on tehty rankasti töitä pandan pelastamiseksi, kiitti WWF:n Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Panda syö bambua Kiinassa.
Panda suojelualueella Kiinan Sichuanissa.Michael Reynolds / EPA

2. Suomalainen huippuosaaja haettiin apuun, kun Uzbekistanin kovaotteinen johtaja Islam Karimov oli kuolemaisillaan. Aivokirurgi Juha Hernesniemi kertoi Ylelle, kuinka hänet haettiin yksityiskoneella Helsingistä – vaikka siinä vaiheessa Karimovin "peli oli jo pelattu".

Historiallinen mausoleumi, jonka edessä valkoisin kukin koristelty hauta ja mies polvistuneena haudan takana.
Presidentti Islam Karimovin haudalle laskettiin kukkia Samarkandissa 6. syyskuuta.EPA

*3. Venäjällä ehtyy kovaa vauhtia vararahasto, *jota käytetään valtiontalouden vajeen tilkitsemiseen. Suomen Pankin vanhempi ekonomisti Heli Simola arvioi, että talouden aallonpohja alkaa kuitenkin olla käsillä, ja jossain vaiheessa nähdään jo hidasta elpymistäkin.

Ruplan seteleitä.
Venäjän ruplan kurssi on toipunut tammikuusta 2016, jolloin se kävi pohjamudissa.Jens Buettner / EPA

*4. Suurvallat Kiina ja Yhdysvallat ovat ilmaston lämpenemisestä samaa mieltä, *mutta muuten välit ovat viileät. Maanantaina päättyneessä G20-kokouksessa nähty lentokenttäkiista osoitti, kuinka Kiina tahtoo näyttää rappusten paikan, kirjoittaa Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen.

Yhdysvaltain presidentin lentokone kentällä. Sen luota marssii poispäin kiinalainen kunniavartiokaarti.
Yhdysvaltain presidentin lentokone G20-kokouskaupungin Hangzhoun kentällä.EPA / Rolex dela Peña

*5. Pohjois-Korea teki jälleen ydinkokeen, *joka on arvioitu maan suurimmaksi tähän mennessä. Pohjois-Korea väittää varmistaneensa, että se pystyy liittämään ydinkärjen pitkän kantaman ballistisiin ohjuksiin. Naapurimaat hermostuivat, mutta Kiina tyytyy murisemaan hiljaa, kiteyttää Ylen Pekingin-kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen.

Etelä-Korean meteorologian laitos
Etelä-Korean meteorologian laitoksen maanjäristysvalvomon johtaja esitteli Pohjois-Koreassa havaittua ydinkoetta. Jeon Heon-Kyun / EPA

*6. Antaako Norja todella Haltin huipun Suomelle satavuotislahjaksi? *Norjan kuningas Harald V ei Suomen-vierailullaan välttynyt kysymykseltä, mutta antoi ulkoministerin vastata. Norjan ulkoministerin kommentti löytyy tästä jutusta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tapasivat Norjan kuningasparin presidentinlinnassa.
Norjan kuningas Harald V ja kuningatar Sonja Helsingissä 6. syyskuuta.Tiina Jutila / Yle

7. Lue myös, kuinka puoli maailmaa valloittanut pienpanimotrendi on villinnyt brasilialaisetkin. Rio de Janeirossa erikoisolut sopii sekä trendialueen että favelan asukkaan käteen, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Heidi Lipsanen.

Nicolas Gastón Gumúcio tuo oluitaan varten kaikki raaka-aineet ulkomailta.
Pienpanimon omistaja Nicolas Gastón Gumúcio tuo oluitaan varten kaikki raaka-aineet ulkomailta.Heidi Lipsanen
Lue seuraavaksi