Itä-Suomen yliopisto luopumassa saksan kielen pääaineopinnoista

Yliopiston ministeriölle tekemän esityksen mukaan saksan kielen koulutusvastuusta luovuttaisiin vuoden 2017 alusta lähtien.

saksan kieli
Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen kirjasto.
Heikki Haapalainen / Yle

Itä-Suomen yliopisto on luopumassa saksan kielen pääaineopinnoista. Yliopisto esittää opetus- ja kulttuuriministeriölle, että koulutusvastuusta luovutaan lukuvuoden 2017 alusta alkaen.

Nykyiset opiskelijat voivat suorittaa opintonsa loppuun. Opinnot on kuitenkin suoritettava loppuun seitsemän vuoden kuluessa opinto-oikeuden alusta lukien.

Opinnoista luopumisen taustalla on se, että ministeriö on kehottanut yliopistoja voimakkaampaan työnjakoon. Myös kiinnostus saksan kieleen on vaikuttanut.

– Kiinnostus saksan kielen opiskeluun kouluissa on vähentynyt, mikä näkyy saksan kielen ylioppilaskirjoitusten määrän selvänä pudotuksena, filosofisen tiedekunnan dekaani Markku Filppula sanoo.

Kielten osalta koulutusvastuun jakamisesta on neuvoteltu Turun yliopiston kanssa, joka on luopumassa puolestaan Venäjän kielen pääaineopinnoista. Perus- ja aineopintoja jatketaan yliopistoissa edelleen.

Itä-Suomen yliopistossa on tällä hetkellä reilut 100 saksan kielen pääaineopiskelijaa. Sivuaineopiskelijoita on noin 80.