Nuorten turvapaikanhakijoiden asumisyksikkö hiertää Ilmajoella – vastustajat puuhaavat kansanäänestystä

Ilmajoella selvitetään mahdollisuuksia perustaa alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukiasumisyksikkö paikkakunnalle. Hanke on nostanut paikkakunnalla tunteet pintaan.

Ilmajoki
Asuntola Ilmajoella
Pappilantiellä sijaitseva asuntola on yksi vaihtoehto alaikäisten turvapaikanhakijoiden asumisyksiköksi Ilmajoella.Päivi Rautanen / Yle

Ilmajoella on herännyt haluja kunnallisen kansanäänestyksen järjestämisestä. Perussuomalaisten kunnanvaltuutettu Juha Mäenpää on käynnistänyt nimikeräyksen, jonka tavoitteena on saada kuntaan kansanäänestys alaikäisten turvapaikanhakijoiden tukiasumisyksikön perustamisesta.

Parikymmentä Seinäjoen vastaanottokeskuksen turvapaikanhakijanuorta saa opetusta Etelä-Pohjanmaan Opistolla Ilmajoella. Tähän mennessä nuoret on kuljetettu päivittäin Ilmajoelle, mutta nyt heille halutaan perustaa asumisyksikkö opiskelupaikkakunnalle. Ilmajoen kunta neuvottelee asiasta Ely-keskuksen kanssa.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Timo Kankaanpää sanoo, että viime kädessä valtuusto päättää, järjestetäänkö asumisyksikön perustamisesta kansanäänestys.

– Ei tämä yllätyksenä tullut. Asia kuin asia, niin aina on tunteita puolesta ja vastaan ja tässä nyt varsinkin, toteaa Kankaanpää.

Kankaanpää on saanut paljon yhteydenottoja kuntalaisilta.

– Asia herättää yleistä pelkoa varsinkin lapsiperheissä, että minkälaista porukkaa se on, uskaltaako lapsia päästää enää ulos. Ja kyllähän sen ymmärtää, kun katsoo tuota maailman menoa siellä, mistä nämä turvapaikanhakijat ovat tulleet, muotoilee Kankaanpää.

Osa ilmajokelaisista haluaisi kuitenkin toivottaa turvapaikanhakijat tervetulleiksi. Kankaanpään mukaan sellaistakin palautetta on tullut, että turvapaikanhakijat pitäisi ottaa vastaan ja tehdä heistä aidosti ilmajokelaisia, jotka tulevaisuudessa maksaisivat myös veronsa Ilmjoelle.