Yliopiston rehtori kanditutkintojen arvostuksen nostosta: "Kuuntelisin yrityksiä tarkalla korvalla"

Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtorin Juha-Matti Saksan mielestä olisi hyvä, jos nuoria saisi työelämään nopeasti. Hän kuitenkin kuulisi yrityksiä maisterien tarpeesta.

Kotimaa
Juha-Matti Saksa
Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori Juha-Matti Saksa pitäisi maisteritutkinnot jatkossakin maksuttomina EU- ja ETA-maiden sisäpuolelta tulevilta opiskelijoilta.Tommi Parkkinen/Yle

Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori ei lämpene professori Karl-Erik Michelsenin ehdotukselle maisteritutkintojen muuttamisesta kaikille opiskelijoille maksullisiksi.

Michelsen ehdotti hiljattain, että maksuttomista kanditutkinnoista räätälöidään työelämän tarpeiden mukaisia. Michelsen perusteli asiaa muun muassa sillä, että monissa maissa töihin mennään kanditutkinnon jälkeen. Yliopistoon palataan suorittamaan maisteritutkinto vain, jos sille on tarvetta.

Maisteritutkinnot Michelsen muuttaisi maksullisiksi.

Mitä yrityksiä kuuntelee niin enemmän yritykset tykkäävät diplomi-insinööreistä kuin tekniikan kandeista.

Juha-Matti Saksa

– EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville maisteritutkinto on onneksi maksullinen, mutta kannatan sitä, että suomalaisille sekä EU- ja ETA-alueen sisäpuolelta tuleville tutkinto on maksuton jatkossakin, rehtori Juha-Matti Saksa toteaa.

Yrityksissä tilausta maisteriopinnot läpikäyneille

Ajatusta kanditutkintojen räätälöimisestä Saksa ei suoraan torppaa.

– En pidä pahana juttuna sitä, jos kanditutkinnon työmarkkinakelpoisuus kasvaa eli yritykset alkavat palkkaamaan heitä. Mitä nopeammin saamme kovia nuoria kavereita työelämään niin ei se ole keneltäkään pois. Mitä maistereihin tulee niin kuuntelisin yrityksiä tarkalla korvalla, mitä ne tarvitsevat.

Tällä hetkellä yrityksissä on Saksan mukaan tilausta maisteritutkinnon suorittaneille ihmisille.

– Mitä yrityksiä kuuntelee niin enemmän yritykset tykkäävät diplomi-insinööreistä kuin tekniikan kandeista.

Miten maksulliset maisteriohjelmat voisivat vaikuttaa yliopiston opiskelijamäärään?

– Olemme saaneet maksullisiin kansainvälisiin maisteriohjelmiin paljon hakijoita ja hyvälaatuista porukkaa opiskelemaan EU- ja ETA -maiden ulkopuolelta. Suomalaisillekin maisterikoulutus on maksullista, mutta maksua kutsutaan vain verovarojen käytöksi, Saksa heittää.

Pro graduista hyödyllistä tietoa yrityksille

Professori Michelsen perusteli ehdotustaan maisteriopintojen muuttamisesta jatko-opinnoiksi myös sillä, että opintoihin liittyvät pro gradu-tutkielmat tuottavat enää harvoin tieteellistä lisäarvoa. Saksa ei pidä väitettä tuulesta temmattuna heittona, mutta puolustaa pro graduja.

– Pro gradut sisältävät vielä tiedettä ja hyödyntävät tutkimusperäistä tietoa, jotka hyödyttävät erityisesti yrityksiä, hän huomauttaa.

Michelsenin mukaan kaikille vapaa kanditutkinto ja maksullinen maisteritutkinto mahdollistaisivat yliopiston resurssien kohdentamisen tarkoituksenmukaisemmin. Lappeenrannan teknillisen yliopiston rehtori ei äkkiseltään lähtisi "nostamaan lippua tankoon" ajatuksen puolesta.

– Jos kanditutkinnot voisi rakentaa eri tavalla niin, että saa enemmän aikaa tutkimukseen niin se voisi olla järkevää, Saksa pohtii.