Tusk kiirehtii Britannian EU-eroa: Pallo on nyt teillä

Tuskin torstaina tavannut Britannian pääministeri May on sanonut, ettei hänen hallituksensa aio käynnistää virallista eroprosessia vielä tänä vuonna.

Ulkomaat
Britannian pääministeri Theresa May ja Euroopa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ennen tapaamistaan pääministerin virka-asunnon ovella.
Britannian pääministeri Theresa May ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ennen tapaamistaan pääministerin virka-asunnon ovella Lontoossa 8. syyskuuta.Andy Rain / EPA

Euroopa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ja Britannian pääministeri Theresa May tapaavat torstaina Lontoossa keskustellakseen Britannian tulevasta EU-erosta.

Ennen tapaamista Tusk kiirehti Britanniaa aloittamaan eroprosessin mahdollisimman nopeasti sanoen, että se on kaikkien unionin muiden jäsenmaiden yhteinen näkemys. Tusk sanoi, että on kaikkien intresseissä, että Britannia aloittaa virallisen prosessin niin pian kuin mahdollista.

– Tiedän, ettei se ole helppoa, mutta toivon silti, että olette valmiit aloittamaan prosessin niin nopeasti kuin suinkin, Tusk sanoi.

– Tavoitteenamme on muodostaa mahdollisimman läheiset suhteet EU:n ja Britannian välille.

May: Neuvottelut eivät ala vielä tänä vuonna

Pääministeri May on aiemmin sanonut, ettei Britannia aio aloittaa virallisia eroneuvotteluita vielä tänä vuonna, jotta maan hallituksella olisi aikaa valmistautua niihin huolella. May sanoi haluavansa eroprosessin etenevän sujuvasti ja sanoi, että hänellä ja Tuskilla on vakavia asioita keskusteltavanaan.

Keskiviikkona May sanoi, että hänen hallintonsa "käy läpi eroon liittyviä asioita huolellisesti ja vakavasti", eikä "tee päätöksiä ennen kuin on valmis".

May on sanonut, että Britannia aikoo toimia EU:ssa kuten ennenkin koko vähintään kaksi vuotta kestävän eroprosessin ajan.

May ei ole kertonut yksityiskohtia siitä, mitä hänen hallituksensa tavoittelee tulevissa eroneuvotteluissa EU:n kanssa. Hän on todennut, että maahanmuuton rajoittaminen on yksi olennaisista kysymyksistä miljoonien ihmisten ilmaistua kantansa kansanäänestyksessä. Hän on myös sanonut haluavansa Britannialle parhaat mahdolliset kauppasopimukset.

"Pallo on nyt teillä"

May ja Tusk tapaavat nyt ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun Britannia päätti kansanäänestyksessä erota Euroopan unionista ja Maysta tuli pääministeri David Cameronin erottua äänestystuloksen vuoksi.

Tusk kiertää unionin jäsenmaita ennen ensi viikon huippukokousta Bratislavassa, jonne kokoontuvat kaikki unionin jäsenmaat Britanniaa lukuun ottamatta. Kokouksessa on tarkoitus keskustella unionin tulevaisuudesta Britannian eron jälkeen.

– Se ei tarkoita sitä, että aiomme keskustella tulevasta suhteestamme Britannian kanssa, koska sitä varten tarvitsemme virallisen ilmoituksen eroprosessin aloittamisesta, Tusk sanoi.

– Tämän mielipiteen jakavat kaikki 27 jäsenmaata. Yksinkertaisesti sanottuna, pallo on nyt teillä, Tusk sanoi Maylle.

Tuskin ja Mayn odotetaan keskustelevan tapaamisessaan myös taloudesta, maahanmuutosta, Venäjän pakotteista sekä Ukrainan tilanteesta.

Lähteet: Reuters, AFP, AP, Yle Uutiset