1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Alaskan saamelaisten tarinan kertova näyttely tulee jälleen nähtäväksi

Portlandissa, USA:ssa aukeaa näyttely, joka kertoo 1800-lopussa Alaskaan muuttaneiden saamelaisten poroperheiden tarinan.

kulttuuri
Alaska Sámit 1800-logu loahpas
Tämä laajalti tuntematon luku Amerikan historiasta kerrotaan historiallisin kuvin, tarinoin ja värikkäin saamelaisin käsitöin, kerrotaan Pohjois-Amerikan saamelaiskulttuurikeskuksen ja kansainvälisen saamelaisjournaali Báikin tiedotteessa.Sámi Cultural Center, Báiki

Alaskan saamelaisten tarinan kertova näyttely tulee jälleen nähtäväksi USA:ssa.

The Sámi Reindeer People of Alaska- eli _Alaskan saamelaiset poroihmiset _-niminen näyttely avautuu Portlandissa, Oregonin osavaltiossa USA:ssa syyskuun 10. päivä ja on auki marraskuun 27. päivään asti.

– Näyttely kunnioittaa Alaskaan tulleiden saamelaisten poronhoitajien panosta ja kertoo monien heidän tarinansa. Tämä laajalti tuntematon luku Amerikan historiasta kerrotaan historiallisin kuvin, tarinoin ja värikkäin saamelaisin käsitöin, kerrotaan Marlene Wisuri, joka on yksi näyttelyn kuraattoreista.

Saamelaisia muutti Alaskaan 1800-luvun lopussa

Suuri joukko saamelaisia muun muasta Kautokeinosta ja Enontekiöltä muutti Alaskaan 1800-luvun lopussa.

Ensimmäinen ryhmä saapui vuonna 1894 USA:n valtion kutsumana ja palkkaamana. Heidän tehtävänään oli opettaa poronhoitoa Alaskan inuiiteille. Toinen, paljon suurempi ryhmä tuli vuonna 1898. Heidän oli määrä auttaa myös ruokakuljetuksissa Alaskan kultamiehille.

Osa Alaskaan muuttaneista saamelaisista palasi Saamenmaahan, mutta osa muutti asumaan eri puolille USA:ta. Heidän jälkeläisiään asuu edelleen Atlantin takana.

Mukana Alaskan saamelaisten alkuperäisiä tavaroita

Portlandissa aukeavassa näyttelyssä on mukana vanhoja valokuvia Alaskan saamelaisista sekä joitain vanhoja tavaroita, jotka kuuluivat Alaskaan tulleille poroperheille.

Lisäksi näyttelyyn on kerätty uudempia saamenkäsitöitä ympäri Saamenmaata.

Näyttely kerättiin alunperin vuonna 2004 ja se on sen jälkeen ollut useaan otteeseen nähtävillä ympäri USA:ta. Näyttelyn kokosivat edesmennyt Faith Fjeld sekä Nathan Muus, Marlene Wisuri, Ruthanne Cecil ja Lois Stover Pohjois-Amerikan saamelaiskulttuurikeskuksesta ja kansainvälisestä saamelaisjournaali Báikista poronhoitajien jälkeläisten kanssa.

Avajaistilaisuus on sunnuntaina, syyskuun 11. päivä Nordic Northwest Nordia -nimisessä talossa Portlandissa, osoittessa 8800 SW Oleson Road, Portland, Oregon. Ohjelmassa on luentoja sekä myös toisen, nykypäivän saamelaisuudesta kertovan valokuvanäyttelyn avajaiset.

Lisätietoa löytyy muun muassa Sami Cultural Center of North American kautta (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi