1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Vaatimattomalta kansalta liikeni roponen rahastoon – Uusi ennätys: 100 miljardin raja rikki

Suomalaisissa sijoitusrahastoissa on rahaa nyt enemmän kuin koskaan. Myös käyttelytileillä on ennätysmäärä rahaa.

Kuva: Yle

Suomeen rekisteröityjen sijoitusrahastojen pääoma on noussut uuteen ennätykseen. Elokuussa rahastoihin tuli nettona lähes 300 miljoonaa euroa uutta rahaa.

Rahastopääoma nousi 101,2 miljardiin euroon, kertoo Finanssialan keskusliitto. Nousua selittävät uudet sijoitukset ja rahastojen arvon nousu.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Rahastojen suosikkina ovat osakerahastot, joihin tuli 140 miljoonaa uutta rahaa. Seuraavaksi suosituimpia rahastotyyppejä ovat pitkän koron rahastot ja yhdistelmärahastot.

Osakerahastojen alkuvuosi on kuitenkin ollut siinä mielessä kehno, että nettomerkintöjen määrä on lähes 800 miljoonaa euroa miinuksella. Sen sijaan vaihtoehtoiset rahastot ovat saaneet uutta rahaa selvästi yli 600 miljoonaa.

Britannian äänestys EU-erosta aiheutti alkukesällä hämmennystä osakemarkkinoilla, mutta elokuussa oli jo rauhallisempaa mikä näkyikin uusina sijoituksina.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

FK:n mukaan parhaaseen eli yli 13 prosentin vuosituottoon ylsivät Suomeen sijoittavat rahastot.

Elokuun lopussa kerrottiin myös, että kotitalouksien perinteisillä käyttelytileillä olevien talletusten kanta kasvoi ennätyksellisen suureksi, yli 60 miljardiin euroon.

FK:n mukaan noin miljoonalla suomalaisella on isompia tai pienempiä rahastosijoituksia.