1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Apulandia avautui – enää zombiet puuttuvat

Apulanta-bändi purki vanhan Heinolassa sijainneen treenikämpän atomeiksi, ja rakensi sen uusiksi tukikohtaansa Lahden Hennalaan. Apulandia-näyttely summaa bändin 25 vuotta kestänyttä uraa.

Apulandian treenikämppä ja Sipe
Lahden Hennalan vanhalle kasarmialueelle avautui Apulanta -yhtyeen urasta kertova Apulandia -näyttelytila.

Idea Apulandiasta syntyi nuorten miesten mielessä jo vuonna 1992. Bändi ei ollut levyttänyt tuolloin vielä yhtäkään levyä, mutta ajatus Apulandia nimisestä "huvipuistosta" pyöri poikien puheissa.

Zombiet tulevat, se on ihan varma.

Toni Wirtanen

Teini-ikäisten Sipe Santapukin ja Toni Wirtasen mielessä Apulandian olennaisin oli zombiepuisto.  Hennalan vanhalle kasarmialueelle avautuneessa Apulandiassa ei zombeja kuitenkaan ole, ainakaan vielä.

– Zombiet tulevat, se on ihan varma. Ei tehdä sitä vielä tähän runiin, vaan ensi kesäksi sitten, Toni Wirtanen lupailee.

Apulandiassa esitellään Apulanta -bändin neljännesvuosisadan kestänyttä uraa. Kuva: Vihtori Koskinen / Yle

Punkkia soittava flyygeli

Apulandian näyttelytilaan on koottu läpileikkaus 25-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävästä bändistä. Seinille on ripustettu satoja fanikirjeitä, esiintymisvaatteita, kultalevyjä ja vanhoja soittimia.

Silmiinpistävin rakennelma Apulandiassa on punkkia soittava interaktiivinen flyygeli.

Apulandia on Toni Wirtasen ja Sipe Santapukin mukaan epämuseaalinen näyttelytila. Harhaanjohtavasti näyttelystä on käytetty museonimitystä, vaikka kyseessä on elävästä bändistä kertova, alati muuttuva näyttely.

– Itsekin käytimme museo -nimitystä jossain vaiheessa. Se jäi vähän niin kuin leimaksi. Kysehän on elävästä bändistä, jonka kunnianvuosista on kasattu näyttely, ja niitä kunnianvuosia tehdään koko ajan lisää, Santapukki summaa.

Heinolan treenikämppä siirrettiin seinineen päivineen Hennalaan

Apulanta on treenannut liki koko kaksikymmentäviisi vuotta kestäneen uransa ajan Heinolan Kirkonkylässä, entisen Sahan päiväkodin yläkerrassa.

Basisti ei mahtunut vanhaan treenikämppään sisälle.

Sipe Santapukki

Keittiötilasta treenikämpäksi vuonna 1992 muuttuneessa ”hikisessä luukussa” on luotu likimain kaikki Apulannan hittibiisit.

– Basisti ei mahtunut vanhaan treenikämppään sisälle. Vanhalle treenikselle mahtui sisälle tasan minä ja Toni, basisti joutui soittamaan käytävällä, Santapukki kertoo.

Vanha purku-uhan oleva Sahan päiväkodin rakennus on iso osa Apulannan olemassaoloa. Niinpä Apulannan miehet päättivät siirtää vanhan treenikämpän uuteen tukikohtaansa Hennalan Apulandiaan.

– Siirrettiin koko treenikämppä Heinolasta Lahteen. Täällä on seinät, kattotiilet, ikkunat, ovet, soittimet, matot ja jopa vanhat muovipussit vanhasta kämpästä. Tehtiin tällainen arkeologinen työ, koska halusimme pelastaa vanhan treeniksen.

Täällä on seinät, matot ja jopa vanhat muovipussit vanhasta kämpästä.

Sipe Santapukki

Näyttelyyn pystytetty vanha treenikämppä ei ole vain muisto hikisessä luukussa vietetyistä treenivuosista. Se on bändin nykyinen treenitila.

– Vanhan treenikämpän seinien sisäpuolella on tehty taianomaisia asioita, joten haluttiin säilyttää se taika.

Siirtyikö taika seinien ja muovipussien mukana?

– Itsellä on ainakin sellainen olo, että taika siirtyi. Uudessä kämpässä on treenattu jo jonkin aikaa, ja täällä tuntuu tulevan yhtä hyviä biisejä kuin siellä edellisessä, Santapukki toteaa.