1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Isännöitsijä viilasi vuosien ajan asiakkaitaan linssiin – väärensi nimikirjoituksia ja vei rahat

Kotkassa useiden taloyhtiöiden isännöitsijänä toiminut mies kavalsi neljän vuoden aikana asiakkailtaan yhteensä yli 74 000 euroa.

Arkistokuva. Kuva: Satu Krautsuk / Yle

57-vuotias mies ryhtyi huijaamaan isännöimiään taloyhtiöitä Kotkassa vuonna 2011. Hän onnistui jatkamaan puuhiaan viime vuoden kevääseen saakka ennen kuin jäi kiinni.

Mies kavalsi vuosien mittaan itselleen yhteensä yli 74 000 euroa taloyhtiöiden varoja.

Suurimmat vahingot mies aiheutti taloyhtiölle, jonka varoja hän kavalsi lähes 23 500 euroa. Toiselta taloyhtiöltä hän vei yli 18 500 euroa. Huijattuja taloyhtiöitä oli kaikkiaan kahdeksan.

Kavallukset tapahtuivat saman kaavan mukaan. Mies siirsi eri suuruisia summia taloyhtiöiden hallitsemilta pankkitileiltä joko suoraan omalle tililleen tai kierrättämällä rahat valheellisten tilien kautta. Valetileille mies oli kirjannut saajiksi esimerkiksi taloyhtiöön remonttia tehneen yrityksen ja jätehuollosta vastanneen yrityksen. Todellisuudessa tilinumero ei kuulunut yritykselle vaan ohjasi rahat miehen omalle tilille.

Osassa taloyhtiöistä mies myös tehtaili väärennettyjä tilintarkastuskertomuksia ja väärensi niihin tilintarkastajan allekirjoitukset. Hän esitteli väärentämiään tarkastuskertomuksia ja tilinpäätöksiä taloyhtiöiden yhtiökokouksissa vuosien ajan.

Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi miehen yhden vuoden ja kolmen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen kolmesta törkeästä kavalluksesta, viidestä kavalluksesta ja 11 väärennyksestä. Lisäksi hän joutuu maksamaan taloyhtiöille sekä tilintarkastajille koituneet vahingot korkoineen.

Mies on myöntänyt kaikki teot. Hänet on määrätty liiketoimintakieltoon neljäksi vuodeksi.