Tampereella suljetun englanninkielisen päiväkodin johtaja: Avin selvitys puuttellinen, lasten siirto virhe

Hiljaittain suljetuksi määrätyn tamperelaisen päiväkodin johtaja pitää sen toiminnasta tehtyä selvitystä puutteellisena. English International School of Tampereen toimitusjohtajan Scott Rizzon mukaan pätevää henkilöstöä on ollut väitettyä enemmän ja ruokaakin on ollut riittävästi.

Kotimaa
Suljetun päiväkodin ikkuna
Jousia Lappi / Yle

Hiljattain suljettavaksi määrätyn päiväkodin englanninkielisen päiväkodin toimitusjohtaja Scott Rizzo pitää aluehallintoviraston tekemää tutkimusta puutteellisena ja päiväkodin sulkemista virheenä. Virheestä ovat kärsineet henkilökunnan lisäksi lapset ja heidän perheensä.

Rizzo kumoaa avin selvityksessä ja julkisuudessa esitetyt väitteet, että lastentarhanopettajan pätevyydellä toimivia ohjaajia olisi päiväkodissa ollut vain neljä. Hänen mukaansa muodollisestikin päteviä työntekijöitä oli kaikkiaan yhdeksän.

– Tarkastuksessa sanottiin, että meillä oli vain neljä pätevää henkilöä, ja siksi kaupunki ja avi ovat päätyneet sulkuun. Kyseessä on väärinkäsitys, luvut ovat väärin.

Scott Rizzo
Kai Pohjanen / Yle

Scott Rizzo katsoi, että hän ei itse tarvitse työssään lastentarhanopettajan pätevyyttä.

– Olen toimitusjohtaja enkä tarvitse yhtään mitään päätöstä oman koulutukseni osalta.

– Olen luokanopettaja Amerikasta, mutta en toimi luokanopettajana enkä päiväkodin opettajana täällä. Olen myös opiskellut Oulun yliopistossa ja opettanut yli 27 vuotta englannin kielellä lapsia tällä alueella. Viimeisen kolmen vuoden aikana en ole ollut lastentarhan opettajana.

Ruokaa, maitoa ja hedelmiä riittävästi

Myös väitteet päiväkodin riittämättömästä ruuasta Rizzo kumoaa. Hän pitää yllättävänä, että joku sanoo, ettei ruoka ollut hyvää tai sitä ei ollut riittävästi. Lapset ovat päiväkodissa syöneet 3-4 kertaa päivässä.

– Me saimme ruuan Fazer Amican ravintolasta, samaa ruokaa jota poliisit syövät.

Scott Rizzon mukaan kuitit kertovat ruokamääristä. Mm. maitoa on juotu 24 litraa viikossa.

– Leipää ja maitoa on ollut tarpeeksi. Aina on ollut tarjolla ruisleipää, tuoreita porkkanoita ja omenia, appelsiineja ja banaaneja riittävästi. Puuroa oli syöty aamulla ja eväät iltapäivällä.

Epäsopua päiväkodilla?

Julkisuudessa on myös moitittu mm. henkilökunnan nahistelusta päiväkodissa. Toimitusjohtajaa on myös syytetty äkäisyydestä ja huutamisesta lapsille. Rizzon mielestä kyse saattaa olla kulttuurieroista ja kielitaidon puutteista.

– Minulla on ollut vaikeuksia suomen kielen kanssa ja joskus hermostun asiasta. Mutta lapsille olen luokissa ollut aina rauhallinen ja joskus me laulamme, leikimme ja tanssimme. Olen tarjonnut amerikkalaista ja englantilaista kulttuuria lapsille koko ajan.

Toiminnan jatko auki

Mikäli English International School of Tampere saa valitusten jälkeen päiväkotiluvat takaisin, toiminta jatkuu. Toimitusjohtaja kuitenkin vaihtuu, sillä Rizzo ei aio enää jatkaa päiväkodin johdossa.

– Koulu on kasvanut hirveästi ja minun on täytynyt johtaa koko juttua. Mutta ei enää, lapset ovat poissa, ja jos he tulevat takaisin, minun työni on loppu. Siirrän johtamisen toisille.

– Esikouluryhmä jatkaa ja voin ottaa esikoulun itselleni, sitä on vain yksi ryhmä. Olen 60-vuotias mies ja valmis eläkkeelle.

Päiväkodin johtaja Scott Rizzo on jutellut lakimiehen kanssa avin syytteistä. Lakimiehen mukaan koululla on sulkemispäätöksestä vielä sanottavaa.