Hyppää sisältöön

Miksi kasviksen pitää näyttää lihalta? – kerro mielipiteesi ruokatrendeistä

Erilaiset lihankorvikkeet tunkevat voimalla ruokamarkkinoille. Herättävätkö ne uteliaisuutta vai hämmennystä?

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Jo pitempään kauppojen hyllyillä ovat vallanneet pinta-alaa erilaiset proteiinituotteet, juomat ja patukat, mutta aimo harppaus lihankorvikemarkkinoilla otettiin eteenpäin viime keväänä, kun markkinoille tuli suomalainen innovaatio, runsasproteiininen kauratuote nyhtökaura.

Tänä syksynä nyhtökaura on saanut rinnalleen ja kilpailijoikseen Härkiksen ja Mifun. Härkis on kasviperäinen vastine jauhelihalle ja Mifu maitoproteiinista valmistettu paistettava lihankorvike. Uutuusruoka-aineet ovat saaneet ainakin ensialkuun hyvän vastaanoton kuluttajien keskuudessa.

Valion Seinäjoen tehtaan valmistaman maitorakeen menestys yllätti siinä määrin, että tuotanto ei alkuun riittänyt vastaamaan kysyntään. Kauhavalla härkäpavusta valmistettu Härkis on puolestaan vaatinut kahdenkymmenen uuden työntekijän palkkaamisen tuotannon käynnistämiseen ja tuoteen saatavuuden turvaamiseen.

Voidaan puhua trendistä, mutta mistä tässä trendissä oikein on kysymys? Kuluttamista tutkiva professori Harri Luomala Vaasan yliopistosta sanoo, että kasvisravinnon viimeaikainen trendistyminen ja valtavirtaistuminen ilmentää kestävän kuluttamisen megatrendiä.

Osallistu keskusteluun

Mistä tässä trendissä oikein on kysymys?

Oletko jo ehtinyt kokeilla uusia tuotteita? Yllätyitkö positiivisesti vai negatiivisesti? Miksi kasvikset eivät voi näyttää kasviksilta ja liha lihalta? Tuleeko uusista villityksistä pysyviä aineksia ruokapöytään?