Arkeologit parisataa vuotta sitten viljeltyjen peltojen kimpussa – Viljelyhistoriaa kartoitetaan viitostielinjan alta

Uuden viitostielinjan alta tutkitaan alueen viljelyhistoriaa. Museoviraston tutkijat tekevät muun muassa koekuoppia Juvan Savilammen ympäristössä parin päivän ajan.

liikenne
Museoviraston apulaistutkija Johanna Seppä tutkii koekuoppaa.
Museoviraston apulaistutkija Johanna Seppä tutkii koekuoppaa.Adam Bellgrau / Yle

Museoviraston tutkija Petro Pesonen ja apulaistutkija Johanna Seppä kaivavat kuoppaa metsän siimeksessä. Tutkimuskohde on aivan viitostien nykyisen linjauksen äärellä.

– Saatiin tehtäväksi selvittää, kun tässä on näitä kiviaitoja ja kiviröykkiöitä, että löytyykö täältä viljelyn merkkejä, Seppä selventää.

Tutkijat kaivavat pari-kolmekymmentä koekuoppaa uuden viitostielinjan alle jäävälle alueelle. Museovirasto dokumentoi muutaman sadan vuoden takaiset viljelyjäljet, ennen kuin alue raivataan tien pohjaksi.

– Koekuopista katsotaan se, että onko siinä pintakerroksen alla näkyvissä esimerkiksi kyntöjälkiä tai sellaista, mikä voisi viitata siihen viljelystapaan, mitä täällä on harjoitettu, Museoviraston tutkija Petro Pesonen sanoo.

Nykyisin metsän keskellä oleva alue on todennäköisesti ollut parisataa vuotta sitten viljelysalueena.

– Tärkeintä on saada yhdistettyä rakenteet johonkin tiettyyn ajanjaksoon ja -vaiheeseen ja saada siitä kartta aikaiseksi, Pesonen sanoo.

Voiko täällä tulla jotain ylläreitä?

– Ainahan voi tulla yllätyksiä, mutta en usko että sen kummempaa tulee.

Jos yllätyksiä tulisi, ei tielinja enää nykysuunnitelmista heilahtaisi. Korkeintaan historian yllätykset lisäisivät tutkijoiden kaivauspäiviä.

– Esineitähän täältä ei odoteta tulevan, mutta jos nyt niitä viljelyn merkkejä löytyisi, niin olisihan se aina plussaa, apulaistutkija Johanna Seppä sanoo.