Mykkänen: "Työvoiman vapaa liikkuvuus lähtökohta EU:n ja Britannian välillä"

Britanniassa on vielä pakka aika sekaisin, arvioi ulkomaankauppaministeri Mykkänen.

talous
Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen.
Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen.Yle

Ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.) on kertonut näkemyksiään Britannian EU-erosta Elinkeinoelämän keskusliiton tilaisuudessa.

Norjan Eta-sopimusta Mykkänen pitää luontevana lähtökohtana Suomen kannalta, mutta Britannian kanssa räätälöidään oma ratkaisu. EU:n neljästä perusvapaudesta ei tingitä. Ne ovat ihmisten, tavaroiden, pääomien ja palveluiden vapaa liikkuvuus.

Työvoiman vapaa liikkuvuus pohjaksi 

Lähtökohta neuvotteluissa Britannian kanssa on ulkomaanpauppaministerin mukaan työvoiman vapaa liikkuvuus.

– Britannian ja EU:n taloussuhteiden pitää perustua työvoiman vapaan liikkuvuuden pohjalle. Jotain poikkeuksia siihen varmasti räätälöidään, sanoo Mykkänen.

Mykkäsen mukaan Britanniassa on vielä pakka sekaisin, kun brexit-ministerillä ja pääministeri Theresa Maylla ovat puheet menneet ristiin vapaasta liikkuvuudesta. Pääministerin puheenvuorot antavat kuitenkin Mykkäsen mukaan viitteitä siitä, että Britannia ymmärtää EU:n olevan suhteelisen vahvoissa neuvotteluasemissa. Toisaalta Iso-Britannialle on elintärkeätä päästä sisämarkkinoille, jotta työllisyys ja talous eivät heikkene.

– Hyvään kompromissiin on edellytyksiä, arvioi Mykkänen.

Toinen lähtökohta on rahan ja päätösvallan oikeudenmukainen suhde.

– Ei voi olla niin, että toisella voi olla jäsenmaksu alennettu ja yhtälailla päätösvaltaa, sanoo Mykkänen.

Mykkänen painottaa, että neuvotteluissa on tärkeätä edetä ripeästi, vaikka Lontoossa "pakka tuntuu olevan vielä sekaisin".

– Aika on rahaa, niin kauan kuin on epävarmuus tulevasta Britannia menettää investointeja ja Suomi sitä kautta kauppoja, kiteytti Mykkänen.

Brexitin toteutuminen vie vuosia

Mykkäsen mukaan brexit on todennäköinen aikaisintaan kahden ja puolen, kolmen vuoden kuluttua vaikka tekniset neuvottelut voivat vielä venyttää aikataulua. Yritysten epävarmuutta sijoitusympäristöstä pitäisi kuitenkin nopeasti helpottaa.

– Oleellista on se, että seuraavan kahden vuoden aikana saadaan periaatteet selväksi, että yritykset tietävät minkälaiseen maahan ne investoivat, jos ovat Britanniaan on menossa, painottaa Mykkänen.

Lyhyellä aikavälillä brexit-äänestys on heikentänyt punnan kurssia suhteessa euroon, mikä on jonkin verran tuntunut viennissä. Suomen vienti Iso-Britanniaan oli viime vuonna 2,8 miljardia euroa. Viennistä noin kolmasosa on puutavaraa ja paperituotteita.

Suurempi kysymys on se epävarmuus, mitä ratkaisemattomat asiat aiheuttavat Euroopan ja Britannian taloudelle.