Hyppää sisältöön

Syötkö ympäristöystävällisesti tai käytätkö työpistettä tehokkaasti? – Asukkaiden valinnat tekevät ilmastokadun

Yrittäjät ja asukkaat käärivät hihat nuhjuisesta maineesta kärsineen Iso-Roban kohentamiseksi.

Kuva: Yle

Pilottihankkeeseen valittiin 18 parannusehdotuksen joukosta kolme, jotka ovat kestävästi tuotetut ravintola-annokset, työpisteiden tehokkaampi käyttö ja hävikkiruuan vähentäminen. Niiden mahdollisuuksia ja hyötyjä aletaan kartoittaa kaksivuotisessa Ison-Roobertinkadun nopeat kokeilut -hankkeessa.

Asukkailla on tärkeä rooli siinä, miten he käyttävät omaa katuaan. Yrittäjien kanssa ideoidaan yhdessä, millaisia ympäristöystävällisiä palveluita asukkaat olisivat valmiita käyttämään.

– Eihän tällaista synny muuten kuin asukkaiden tarpeista, ympäristötarkastaja Mira Jarkko Helsingin ympäristökeskuksesta huomauttaa.

Asukkaat voivat kulutusvalinnoissaan suosia alueensa pieniä ilmastomyönteisiä yrityksiä ja valita ilmastonmuutosta hillitseviä menuja suosikkiravintoloissaan. Poistumassa olevien ruokien tarjoukset on näppärä tarkistaa Froodly-sovelluksesta.

Työpisteiden saamiseksi tehokkaampaan käyttöön on etsitty keinoja, joilla voitaisiin seurata ihmisten liikkeitä rakennusten sisällä. Kameravalvonta kuitenkin maksaa paljon ja se on ongelmallinen tietoturvasyistä.

– Siihen on kehitetty kevyempää menetelmää, jota kokeillaan Eiran aikuislukiossa, Jarkko kertoo.

Seuraavaksi ilmastoystävällisyyttä edistävien ratkaisujen alullepanijat alkavat rekrytoida hankkeisiin osallistuvia yrityksiä.

Mobiililla jaettavia saunavuoroja?

Ennen ideoiden keruuta selvitettiin laajasti erilaisia ilmastomyönteisiä mahdollisuuksia. Syntyi nippu muitakin ideoita, joita aletaan mahdollisesti ajaa eteenpäin lähitulevaisuudessa. Isolle-Roobertinkadulle on suunniteltu esimerkiksi ensimmäistä "ilmastonkestävää" viherpihaa.

– Viihtyvyys on tässä ykköskysymys, mutta kaikki vihreys kaupungissa sitoo sade- ja hulevesiä, Jarkko kertoo.

Asfaltoinnin sijaan pihojen pinnoitteena tulisi suosia hiekkaa tai soraa, joka päästää sadeveden läpi maaperään. Asukkaita kannustetaan myös lähiviljelyyn omilla pihoillaan. Talonyhtiöiden yhteisten tilojen, esimerkiksi saunojen, hukkakäyttöä yritetään vähentää sillä, että niitä voitaisiin jakaa naapuruston kesken mobiiliapplikaation välityksellä.

Suomessa Tikkurilan Tikkuraitilla kokeillaan vastaavaa, mutta kauppakatu on toisenlainen ympäristö kuin vanhojen korttelien urbaani kivitaloalue.

Muualla Euroopassa asukkaiden ja yritysten yhteistyönä on suunniteltu ilmastoystävällisiä alueita esimerkiksi Kööpenhaminassa ja Kölnissä. Amsterdamissa on tehty samaa työtä alueen yrittäjien kesken.

Autot valtasivat kävelykadun

Isolla-Roballa pöristelee vuosi vuoden jälkeen paljon autoja, vaikka katu on kävelykatu. Autoilun vähentämiseksi on pohdittu esimerkiksi yhteiskäytössä olevia sähköautoja. Entä voisivatko alueen baarit ja ravintolat saada oluensa yhdeltä ja samalta tavarantoimittajalta jakeluautojen rallin vähentämiseksi?

Kaupunki teetti Ison-Roobertinkadun katoilla kartoituksen mahdollisuuksista tuoda katoille aurinkopaneeleita. Kaupunkikuvalliset kysymykset olivat aiheuttaa pientä kompastelua, sillä osa taloista on suojeltuja.

Lopputuloksena yhden talon katolle perustettiin kantakaupungin ensimmäinen taloyhtiön investoima oma aurinkovoimala. Kaupunki tarjosi kartoituksen, mutta taloyhtiöt tekevät laitehankinnat itse.