Hyppää sisältöön

Muovia, lastulevyä ja metallia – tuleeko tämän päivän designista koskaan antiikkia?

Kokeneiden antiikkikauppiaiden tuntuma on se, että nuoria sukupolvia ei tahdo antiikki kiinnostaa. Minimalismi ohjaa sisustustrendejä toiseen suuntaan.

Arabian kahvikupit eivät välttämättä ole nuorille sisustajille enää kovinkaan kova sana. Kuva: Antti Ojala / Yle

Vaikuttaa siltä, että yhä harvempi nuori kiinnostuu antiikin keräilemisestä. Ainakin jos kysyy antiikkikauppiailta. Esimerkiksi Eiran Antiikkia pitävä Veijo Vatka on sitä mieltä, että uuden sukupolven sisustusmieltymykset ovat aivan toisenlaisia.

– Minimalistinen sisustustyyli ja uusi design ovat väistämättä syrjäyttäneet perinteiset antiikin kysyntää, toteaa Vatka.

Samoilla linjoilla on turkulaisen FiftySixty-liikkeen Jarmo Kaappa, jonka mukaan nuoremmalle sukupolvelle antiikkia alkaa olla vasta 80- ja 90-lukujen esineistö.

– Retroa ovat tällä hetkellä esimerkiksi tuon ajan lasit, joita pystyy pesemään tiskikoneessakin. Mummolta saatetaan periä Arabian kuppeja, mutta ne heitetään pois. Uskon silti, että Arabiakin nousee vielä uudestaan, sanoo Kaappa.

Antiikkikauppiaat olivat tällä viikolla Helsingissä huonekaluihin, sisustukseen ja designiin keskittyvillä Habitare-messuilla, jotka jatkuvat vielä sunnuntaihin saakka.

Antiikkikauppias: Taidelasi pitää arvonsa

Mikä sitten on antiikkia tulevaisuudessa? Kokenut antiikkikauppias Vatka kertoo pohtineensa tätä koko kolmikymmenvuotisen uransa ajan, mutta ei osaa edelleenkään antaa siihen selkeää vastausta.

– Se on melko hypoteettinen kysymys. Ihmisille myydään tällä hetkellä muovia, lastulevyä ja metallia. En usko ollenkaan siihen, että edellämainituista materiaaleista valmistetut tuotteet olisivat edes lähivuosikymmenien aikana kovassa huudossa, arvioi Veijo Vatka.

Minimalistinen sisustustyyli ja uusi design ovat väistämättä syrjäyttäneet perinteiset antiikin kysyntää.

Veijo Vatka

Vatkan mukaan arvo on edelleen huippudesignissa ja toisaalta perinteisessä antiikissa, missä esineet selvästi erottuvat massasta.

– Niihin minä sijoittaisin nyt rahani, jos täytyisi valita.

Jarmo Kaappa puolestaan uskoo, että tulevaisuuden antiikki käsittää lähinnä yksittäisiä esineitä.

– Suomalainen taidelasi ainakin pitää pintansa. Wirkkala, Sarpaneva, Kaj Franck. Uusina nousijoina ovat nyt nähtävissä vaikkapa Kerttu Nurminen ja Heikki Orvola.