Pormestariruletti pyörähtää kunnolla käyntiin – Sauri ja Sarkomaa kertovat omat valttinsa kisassa Helsingin ykköspestistä

Tehtävä kiinnostaa monia kärkipoliitiikkoja, mutta toistaiseksi vain perussuomalaiset on nimennyt ehdokkaansa Helsingin ykköspaikalle.

Kotimaa
Helsingin kaupungintalo
Petteri Juuti / Yle

Kuka pääsee seuraavaksi seuraamaan kevään tuloa kaupungintalon parvekkeelta?

Sitä pohtii moni helsinkiläinen vaikuttaja tällä hetkellä. Kisa kaupungin ykköspestistä leimaakin ensi kevään kuntavaaleja Helsingissä. Pormestarin lisäksi ensi keväänä valittava uusi valtuusto valitsee keskuudestaan neljä apulaispormestaria.

Pohdinnat tehtävään pyrkimisestä ovat jo käynnissä. Yksi esiin nousseista nimistä on kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa. Sarkomaa kertoo Ylelle saaneensa paljon kannustusta lähteä tavoittelemaan pormestarin paikkaa kuntavaaleissa.

Sari Sarkomaa
Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa.Petteri Juuti / Yle

– Vakava harkinta on käynnissä, mutta vielä en ole tehnyt päätöstä, olenko mukana, muotoilee Sarkomaa.

Myös nykyinen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri kertoo, että nostetta tehtävään olisi.

– On tullut kyselyitä.

Pekka Sauri
Apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr.)Petteri Juuti / Yle

Sauri pohtiikin jo vakavasti pyrkimistä tehtävään.

– No, olisi varmaan epärehellistä sanoa, että se tehtävä ei kiinnostaisi, koska sehän on tasavallan hienoimpia tehtäviä.

Sarkomaan lisäksi kokoomuksessa esillä olevia nimiä ovat muun muassa Jan Vapaavuori ja Jussi Pajunen.

Vihreiden Anni Sinnemäki kertoo Ylelle voivansa harkita tehtävään pyrkimistä, ja myös Pekka Haaviston nimeä on väläytelty. Muissakin puolueissa kärki alkaa hiljalleen hahmottua. Täällä voi silmäillä tarkemmin eri puolueiden tämänhetkisiä pormestarisuunnitelmia.

Poliittisille virkanimityksille huutia

Yksi pormestarimallin tavoitteista on lopettaa poliittiset virkanimitykset Helsingin johdossa, ja erottaa aiempaa selkeämmin toisistaan poliittinen päätöksenteko ja virkamiesvalmistelu. Nykyiset kaupunginjohtajat on valittu puolueen jäsenkirja edellä.

Sauri pitää nykyistä apulaiskaupungintehtäväänsä ristiriitaisena.

– Sehän on ristiriitainen tehtävä sikäli, että nykyään kaupunginjohtajat ja apulaiskaupunginjohtajat on juridisesti virkamiehiä, ja kuitenkin meidän nimen perässä on suluissa puoluekanta. Mikä on ihan kuin paradoksi!

Sarkomaa uskoo valtuustosta valittavien pormestareiden vahvistavan demokratiaa.

– Tällä vahvistetaan sitten helsinkiläisten suoraa vaikutusmahdollisuutta, mutta myös valtuutettujen vaikutusmahdollisuutta. Tämä on avoimempi, selkeämpi, demokraattisempi.

Sarkomaan valttina kokemus – Sauri satsaa avoimuuteen

Tehtävään kiinnostusta osoittaneet Sarkomaa ja Sauri ovat jo ehtineet miettiä omia valttikorttejaan pormestarin valtikasta käytävässä kisassa. Sarkomaa pitää tärkeänä, että tuleva pormestari on kokenut ja osaava.

– Todella tärkeää on, että Helsingin kaupungin pormestari on henkilö, joka on kokenut ja osaava ja tuntee kotikaupungin. Ja kyllä tarvitaan taloustaitoa ja taitoa myöskin tuntea eri hallinnonalat - johtamiskokemusta ja osaamista, yhteistyökykyä ja verkottumistaitoja.

Sauri luottaa viestintätaitoihinsa.

– Varmaan minun valttikortit olisivat ne, että minulla on aika vilkas keskustelusuhde kaupunkilaisiin päin ja olen yrittänyt nimenomaan sitä nyt vuosikaudet avata - että olisi jatkuva keskustelusuhde ja dialogi kaupungin organisaation, kaupungin johdon ja kaupunkilaisten välillä.