Westminsterin palatsi surkeassa kunnossa – brittiparlamentaarikot joutunevat evakkoon saneerauksen tieltä

Eräiden kommenttien mukaan rakennus on niin huonossa kunnossa, että ellei se olisi tärkeä suojelukohde, se olisi jo purettu.

Ulkomaat
Westminsterin palatsi Lontoossa
Westminsterin palatsi Lontoossa kuvattuna heinäkuussa 2016.Jed Leicester / AOP

Britannian parlamentin asettama komitea julkaisi torstaina raporttinsa maan parlamenttirakennusten eli Westminsterin palatsin kunnosta ja sen remontoimisen eri vaihtoehdoista.

Komitea suosittelee, että sekä ylä- että alahuoneen edustajat muuttavat rakennuksesta toisiin tiloihin, jotta koko parlamenttirakennus voidaan saneerata kerralla täysin kuuden vuoden aikana.

Raportissa suositellaan, että muutto tapahtuisi vuoden 2020 tienoilla. Saneerauksen on arvioitu maksavan jopa 4 miljardia puntaa, eli lähes 4,5 miljardia euroa. Komitea tutki kolmea sille esitettyä saneerausvaihtoehtoa, joista lyhin kestäisi kuusi vuotta ja pisin 32 vuotta.

Komitean mukaan parlamenttitalon huono kunto on jatkuvasti paheneva ja koko ajan kiireellisempää hoitoa vaativa ongelma. Koko parlamentin muutto saneerauksen tieltä kerralla on raportin mukaan "kustannustehokkain, nopein sekä vähiten riskialtis suunnitelma". Jos parlamentti jatkaisi työtään rakennuksessa remontin ajan, kustannukset nousisivat jopa 6 miljardiin puntaan.

Jos saneeraustöihin ei kiireellisesti ryhdytä, koko rakennus saatettaisiin joutua hylkäämään.

Asbestia, vuotavia kattoja sekä outoja johtoja

Rakennusten kuntoon tutustuneen komitean mukaan parlamenttitalon katot ja putket vuotavat ja seinät murenevat. Lisäksi rakennuksessa on käytetty paljon asbestia ja paloturvallisuudessa on parantamista. Yleisradioyhtiö BBC kertoi (siirryt toiseen palveluun) eräästä arviosta, jonka mukaan rakennus olisi jo purettu, ellei se olisi yksi maan tärkeimpiä suojelukohteita.

Rakennusta vaivaavat muun muassa hiiret ja ilmansaasteet, mutta suurimman ongelman komitea sanoo olevan rakennuksen sähkö- ja muut putkijärjestelmät, joita ei ole uudistettu sitten 1940-luvun.

Erään BBC:lle asiaa kommentoineen entisen virkamiehen mukaan sähköjohdot, tietoliikennekaapelit, vesi- ja viemäriputket, keskuslämmitys ja muut vastaavat on vain rakennettu toinen toisensa päälle vuosien saatossa. Hänen mukaansa rakennuksessa on paljon johtoja, joiden tarkoituksesta kukaan ei ole täysin selvillä, sillä kunnollisia rakennuspiirustuksia talosta ei ole.

Jopa parlamentin kuuluisa kellotorni on kärsinyt vuosien saatossa ja on nyt 46 sentin verran vinossa.

Westminsterin palatsia on kunnostettu viimeksi 60 vuotta sitten. Osa komitean jäsenistä oli BBC:n mukaan epäileväisiä siitä, että kaikki edustajat muuttaisivat talosta kerralla tilapäisiin tiloihin. BBC:n saamien tietojen mukaan he kuitenkin vakuuttuivat kiireellisten toimien tarpeellisuudesta kuunneltuaan asiantuntijoita ja kierrettyään rakennusta yli vuoden ajan.

Iso-Britannian parlamenttitalo House of Commons.
Parlamentin kuuluisa kellotorni on kallistunut vuosien saatossa ja on nyt 46 sentin verran vinossa.Andy Rain / EPA

Parlamentin hyväksyttävä suunnitelma

Alahuoneen on tarkoitus muuttaa terveysministeriön tiloihin, jonka pihalle rakennettaisiin tilapäinen kokoussali. Ylähuone puolestaan muuttaisi Queen Elizabeth II -konferenssikeskukseen, jonka valtio omistaa. Molemmat sijaitsevat lyhyen kävelymatkan päässä parlamentista.

Suunnitelma vaatii vielä sekä ylä- että alahuoneen hyväksynnän. BBC:n mukaan molempien uskotaan hyväksyvän suunnitelman.

Edellisen kerran parlamentti muutti pois Westminsteristä toisen maailmansodan ja Lontoon pommitusten aikaan. Tuolloin osa rakennuksesta syttyi myös tuleen.

Suurin osa Westminsterin rakennuksista rakennettiin sen jälkeen, kun tuli tuhosi sen edeltäjän vuonna 1834, mutta vanhin osa on 900 vuotta vanha. Westminster kuuluu UNESCO:n maailmanperintölistalle ja siellä työskentelee kaikkiaan noin 2 000 ihmistä.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset