Kaidin varatoimitusjohtaja Carl Haglund herätti toiveikkuutta biojalostamoa odottavassa Kemissä

Kemissä jännitetään Kaidin miljardin euron biojalostamon toteutumista. Kaidin varatoimitusjohtaja Carl Haglund vieraili torstaina ensimmäistä kertaa Kemin Ajoksessa.

Kotimaa
Carl Haglund
Jarno Tiihonen / Yle

Kaidin varatoimitusjohtaja Carl Haglund sanoo, että Kemin biojalostamon suhteen moni asia on viime aikoina edennyt, vaikka Euroopan Unionilta ja Suomelta kaivataan vielä hanketta puoltavaa lainsäädäntöä.

Haglund on vakuuttunut siitä, että biopolttoaineille on kysyntää. Lopullinen investointipäätös on tarkoitus tehdä tämän vuoden puolella.

– Tavoite on edelleen, että vuodenvaihteen tienoilla voidaan tehdä lopullisia ratkaisuja. Se liittyy luvitusprosesseihin, lainsäädännön etenemiseen ja rahoitusneuvotteluihin. Joka päivä tehdään töitä sen eteen, että mahdollisimman pian voidaan tehdä ratkaisuja, kertoo Haglund.

Suomen hallitukselta hän kaipaa hallitusohjelman mukaisia tekoja.

– Tärkeintä on, että meidän päättäjät osoittavat, että ovat tosissaan hallitusohjelman kirjauksen suhteen jossa selkeästi otetaan kantaa uusiutuvien polttoaineiden puolesta.

Kemille melkein kohtalonkysymys

Haglund luottaa yhteistyöhön Kemin kaupungin kanssa.

– Kemissä pitää saada tonttikauppaa aikaiseksi, mutta olen varsin luottavainen, että yhteisymmärrys löytyy Kemin kaupungin kanssa.

Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissisen mukaan kesän aikana hanke on saanut useita positiivisia signaaleja ja töitä tehdään monilla sektoreilla biojalostamon saamiseksi kaupunkiin.

– Kyllä kai tässä voi sanoa, että tulevaisuus on monella tapaa pelissä. Suorat ja välilliset vaikutukset olisivat valtavan suuria, ei pelkästään Kemille, vaan seudulle ja koko Pohjois-Suomelle ja Pohjois-Suomen metsätaloudellekin. Energiapuumarkkinan avautuminen olisi aika mahtava juttu kaikessaan, Nissinen sanoo.