Meeri Koutaniemen näyttely avautuu VB-valokuvakeskuksessa – vahvoja henkilökuvia Fintiaaneista, mayoista ja murhatun heimon perillisistä

Kuopion VB-valokuvakeskuksessa perjantaina avautuvassa näyttelyssä on esillä erilaisia ihmisoikeusteemoja ympäri maailmaa.

näyttelyt
Meeri Koutoniemi
Antti Karhunen / Yle

Valokuvaaja Meeri Koutaniemen viime vuosien tuotantoa esittelevä näyttely avautuu perjantaina Kuopiossa VB-valokuvakeskuksessa. Siirtymiä -näyttelyssä on mukana myös palkitun kuvajournalistin Fintiaanit-sarja.

Siirtymiä kertoo suomalaisten siirtolaisten ja Amerikan alkuperäiskansaan kuuluvien jälkeläisistä Yhdysvalloissa ja Kanadassa. Koutaniemen mukaan suomalaisia ja natiiviamerikkalaisia yhdisti rakkaus ja kunnioitus luontoa kohtaan, poliittinen marginaalisuus ja mieltymys alkoholiin.

Lokakuun loppuun Kuopiossa esillä olevassa näyttelyssä on myös Koutaniemen kuvia HIV-positiviisista maya-intiaaneista Meksikossa, Somalian klaanitaisteluista ja tyttöjen ympärileikkauksista Keniassa.

Koutaniemi on ottanut vahvoja henkilökuvia myös Afrikasta, namibialaisesta herero-heimosta. Hererot joutuivat aikoinaan siirtomaajaon jälkeen saksalaisten siirtomaaisäntien orjiksi.

Hererot nousivat kapinaan vuonna 1904. Kapina päättyi kansanmurhaan ja 80 prosenttia herero-heimon jäsenistä kuoli. Nykyisin hererot pukeutuvat vanhoihin palvelija-asuihin osoittaakseen kunnioitusta esi-isiensä muistolle.

Hyvä kuva koukuttaa

Ympäri maailmaa viime vuosina valokuvannut Meeri Koutaniemi sanoo pitävänsä eniten pitkistä dokumentaatiohankkeista.

– Lähinnä sydäntäni on esimerkiksi Oasis-turvakoti -kuvat HIV-positiivisille vähemmistöille Meksikossa ja tyttöjen ympärileikkausta käsittelevä projekti. Sitä olen tehnyt neljä vuotta. Pitkissä hankkeissa oppii tuntemaan, että tarina syventyy ja oppii tuntemaan kuvattavia ihmisiä paljon laajemmin ja monipuolisemmin. Kuvaustilanteet jäävät parhaiten mieleen, koska kuvanottohetki on niin murto-osa kaikesta yhdessä vietetystä ajasta.

Meeri Koutaniemi tiivistää terävästi hyvän, puhuttavan, valokuvan vaatimukset.

– Hyvä kuva herättää ensin tunnetilan ja sitten toivottavasti oivalluksen. Mahdollisesti kuva aktivoi katsojan ottamaan asiasta lisää selvää, pohtii Koutaniemi.

Meeri Koutaniemen seuraava valokuvausmatka suuntautuu marraskuussa El Salvadoriin. Siellä kuvauskohteena on naisvankila.