Talousnäkymät heikkenevät, EKP ei liikahtanut – markkinat pettyivät

Brexit, häilyvä poliittinen tilanne isoissa jäsenmaissa, tavoiteltua hitaampi inflaatio ja kymmenen prosentin työttömyys - EKP:n neuvosto kokoontui torstaina kuukausittaiseen kokoukseensa vaikeassa tilanteessa. Markkinat pettyivät, kun keskuspankki ei tehnyt muutoksia lainaosto-ohjelmaansa.

talous
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi.
"Brexit-juttu ei vaikuta euroalueeseen kovinkaan paljoa", Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi sanoi EKP:n neuvoston rahapolitiikkakokouksen jälkeen torstaina. Suomea kokouksessa edusti Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn. Arne Dedert / EPA

Neuvosto ei puuttunut korkoihin eikä päättänyt uusista elvytystoimista.

– Korot pysyvät nykyisellä tai matalammalla tasolla pitkän aikaa, Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi sanoi tiedotustilaisuudessa.

Keskuspankki laski kuitenkin hieman talousennusteitaan sekä kasvu- että inflaatiovauhdin osalta.

– Muutokset ovat niin pieniä, että keskuspankilla ei tällä erää ole mitään syytä toimia, Draghi sanoi.

Keskuspankkijohtajat olivat koolla nyt toista kertaa Britannian EU-eroa kannattaneen kansanäänestyksen jälkeen. Euroalue on selvinnyt Britannian kansanäänestyksen aiheuttamasta sokista toistaiseksi helpolla.

– Pitää vielä odottaa tarkemman kuvan muodostumista ennen kuin osaamme arvioida Brexitin vaikutusta, Draghi sanoi.

Brexitin vaikutukset tosin vaihtelevat maittain. Esimerkiksi saksalainen DIW-taloustutkimuslaitos arvioi juuri torstaina, että Brexit leikkaa Saksan talouskasvusta kolmanneksen ensi vuonna.

"Jäsenvaltiot, toimikaa"

Draghi vetosi jälleen puheessaan jäsenmaihin, että nämä alkaisivat hoitaa osansa talouden elvyttämisestä.

– Jäsenvaltioiden pitäisi tehdä paljon nykyistä enemmän. Tarvitaan tuntuvia rakenneuudistuksia.

EKP itse tukee taloutta määrällisellä elvytyksellä ja kohdennetuilla rahoitusoperaatioilla. Näiden operaatioiden tavoite on vauhdittaa euroalueen talouskasvua.

Osto-ohjelmissa EKP ostaa markkinoilta suuria määriä euromaiden valtionlainoja ja muita arvopapereita. Niiden seurauksena lainojen korot laskevat, minkä toivotaan vilkastuttavan lainanantoa ja investointeja. Tänä kesänä keskuspankin hallussa olevien arvopapereiden arvo nousi jo yli tuhanteen miljardiin euroon.

Rahapolitiikkamme ei ole koskaan tehonnut paremmin

Mario Draghi, EKP:n pääjohtaja

Markkinat pettyivät

Osto-ohjelmasta huolimatta euroalueen talous ei ole osoittanut merkittäviä virkistymisen merkkejä. Niitä myös kritisoidaan. Toisaalta on vaikea sanoa, miten taloudessa menisi ilman osto-ohjelmaa. Rahapoliittinen elvytys hyödyttää taloutta, kun se helpottaa yritysten ja kotitalouksien rahoitusta.

– Jos emme olisi toimineet, erinäiset sokit – kuten Britannian äänestys – olisivat vaikuttaneet pahemmin. Rahapolitiikkamme on ollut erittäin tehokasta, Draghi arvioi.

EKP:n tavoite on pitää inflaatio eli kuluttajahintojen nousuvauhti hieman alle kahdessa prosentissa ”keskipitkällä aikavälillä”. Lokakuusta 2013 lähtien inflaatiovauhti euroalueella on ollut alle prosentin ja elokuussa se oli 0,2 prosentissa.

– Kestää ennen kuin pääsemme lähelle kahta prosenttia, mutta ei enää kovin kauaa, Draghi sanoi.

Toimittajat ja analyytikot tivasivat Draghilta mahdollisista tulevista toimenpiteistä, mutta tämä väisti kaikki kysymykset ja korosti nykytoimien riittävän.

Osakekurssit lähtivät laskuun neuvoston kokouksen ja Draghin tiedotustilaisuuden jälkeen, koska markkinoilla odotettiin merkkejä EKP:n jatkotoimista.