1. yle.fi
  2. Uutiset

Kokkola hakee eloa keskustaan: torilaivan korvaajaksi venevajoja, Rantakadusta yhdistävä bulevardi?

Tavoitteena on, että Kokkolan juhlavuoteen 2020 mennessä saadaan 20 prosentin kasvu keskustan aktiviteetteihin, käyttöasteeseen ja keskustassa asioivien tyytyväisyyteen.

torikauppa
Kokkolan kaupungin kaavoituspäällikkö Jouni Laitinen seisoo Kokkolan torlla.
Kaavoituspäällikkö Jouni Laitinen odottaa torin laitaan suunniteltujen venevajojen tuovan elämää torille.Kalle Niskala / Yle

Moni kokkolalainen kaipaa edelleen torin maamerkkinä ollutta torilaivaa. Uudessa kaupunkisuunnitelmassa torin vetonauloiksi kaavaillaan punaisia venevajoja, joihin voisi tulla kahviloita ja vaikkapa pop-up -myymälöitä.

– Erinomainen ajatus ja idea. Sillä tuotaisiin historiaa takaisin tänne, ei tarvitse kovinkaan kauaksi mennä kun tässä olivat veneet ja vajoja rannassa. Jouluisin niihin sopisi esimerkiksi joulutori, visioi kaupungin kaavoituspäällikkö Jouni Laitinen.

Tuoreessa suunnitelmassa tarkastellaan keskustaa monilla eri tasoilla. Ohjelmaa on työstetty useissa työpajoissa, ja myös kaupunkilaisia on kuunneltu. Erityistä huomiota on kiinnitetty yhtenäisiin ja houkutteleviin kävelyreitteihin.

Rantakadun muuttaminen kallein osa

Nyt esimerkiksi yhteys kävelykeskustan Purje-lavalta torille tökkii. Kaupunkilainen ei koe reittiä houkuttelevaksi, koska katu on leveä ja ruma pinnaltaan, sen varrella on tyhjiä liiketiloja ja reitin varrella on vaikeasti ylitettäviä risteyksiä.

Rantakatu on keskeinen reitti ja sen roolia on tarkoitus korostaa kävelypainotteiseen suuntaan

Kaavoituspäällikkö Jouni Laitinen

Rantakadun kaventaminen puistomaiseksi bulevardiksi onkin ohjelman kaupungille kallein suunnitelma.

– Rantakatu on keskeinen reitti ja sen roolia on tarkoitus korostaa kävelypainotteiseen suuntaan. Toki autot jäävät, ei sitä voida sulkea, mutta kävelypainotteiseen suuntaan mennään, sanoo Laitinen.

Samalla Isokadun ja Rantakadun väliin jäävän Chydeniuksen puiston merkitys kaupunkilaisten yhteisenä tilana kasvaa. Kun Rantakadun saneeraus valmistuu, tori ja Rautatientori muodostavat keskustalle selkeät päätepisteet.

Toinen tärkeä reitti on niin sanottu galleriakehä. Tällä tarkoitetaan katettua reittiä Anttilan kiinteistöstä Niemen tontin läpi Maxim-käytävään. Sieltä reitti jatkuu Mediakulmasta Chydenian kauppakeskukseen, josta voi jatkaa kirjastoon ja vielä tulevalle Rautatientorille. Ulkoilman armoille kävelijä joutuu vain katujen ylityksissä.

Valaistusta, sisäpihoja ja sähköisiä sovelluksia

Valaistussuunnitelmalla lisätään viihtyvyyttä, valaistus lisää myös kulkijoiden turvallisuudentunnetta.

– Nykyisin valaistuksen rakentaminen ei ole hirveän iso kustannustekijä. Pieniilläkin asioilla saa esimerkiksi korostettua rakennusten julkisivuja, mikä antaa pimeään aikaan aivan uuden elementin. Valaistus on ensimmäisen vaiheen asioita, joita aiomme toteuttaa, kertoo kaavoituspäällikkö Jouni Laitinen.

Pitkänsillankadulla aiotaan tuoda esiin sisäpihoja kuten museoiden pihat ja Prestin talon piha, jolla onkin jo pitkät perinteet kahvilan terassina.

Suunnitelmassa tarkastellaan keskustaa myös sähköisessä tasossa. Tällä tarkoitetaan muun muassa erillaisa mobiilisovelluksia ja sähköisiä palveluita.

– Esimerkiksi tämän hetken hittipeli Pokemon voisi olla esimerkkinä. Fyysinen keskusta toimii tässä pelialustana.

Monen kerroksen keskusta -kehittämisohjelma julkaistiin perjantaina pidetyssä seminaarissa. Ohjelman toteuttamisesta ei ole tehty vielä päätöksiä.

Lue seuraavaksi