1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Miehemme maailmalla: Kun savupatsas nieli Manhattanin ja Yhdysvallat pysähtyi

Syyskuun 2001 terrori-iskut ovat edelleen mediahistorian suurin uutistapahtuma, koska ne tehtiin tv-yhtiöiden kortteleissa. Miehemme maailmalla -radiosarjassa palataan 15 vuoden takaisiin tapahtumiin, joissa kuoli lähes 3 000 ihmistä.

Ulkomaat
New Yorkin World Trade Centerissa järjestetään jokavuotiseen tapaan 11. syyskuuta terrori-iskujen uhrien muistotilaisuus.
New Yorkin World Trade Centerissa järjestetään jokavuotiseen tapaan 11. syyskuuta terrori-iskujen uhrien muistotilaisuus. Andrew Burton / EPA

Voit kuunnella_ Miehemme maailmalla _-sarjaa tästä linkistä. Tämän viikon jaksossa palataan syyskuun 11. päivän terrori-iskujen jälkeisiin tunnelmiin Yhdysvalloissa.

Terroristit kaappasivat neljä matkustajakonetta, joista kahdella iskivät New Yorkin World Trade Centerin tornitaloihin ja yhdellä puolustusministeriö Pentagoniin. Neljäs kone putosi pellolle Pennsylvaniassa.

Lamaannus ja sotatila

Olin muuttanut Yhdysvaltoihin vain vajaat kaksi viikkoa aiemmin. Halusin perehtyä asioihin ja alkaa tehdä töitä pikku hiljaa. En tuntenut ketään uudessa kotikaupungissani Washingtonissa, minulla ei ollut edes toimivaa kännykkää.

Kaikki muuttui hetkessä. Osama bin Ladenin iskusuunnitelma oli niin käsittämätön, ettei kukaan Hollywoodissakaan olisi pystynyt kuvittelemaan sellaista.

Paikallisille suurin järkytys oli se, että joku tosiaan voi hyökätä Amerikkaan. Siihen asti sodat olivat aina olleet jossain kaukana.

Helsingissä ei ymmärretty, että amerikkalaiset kokivat olevansa sodassa. Eikä sitä, kuinka sekaisin Yhdysvaltain itärannikko oikeasti meni.

Yhteiskunta lamaantui, ja käynnistyi uudestaan hitaasti ja yskähdellen. Liittovaltion byrokratia jumiutui useiksi kuukausiksi.

Molly ja Bobby Laychak tuovat kukkia aviomiehensä ja isänsä haudalle. Dave Laychak oli yksi Pentagoniin törmänneen American Airlinesin koneen matkustajista.
Molly ja Bobby Laychak tuovat kukkia aviomiehensä ja isänsä haudalle. Dave Laychak oli yksi Pentagoniin törmänneen American Airlinesin koneen matkustajista. Joe Marquette / EPA

Helikopterit toivat säkkejä

Poikkeustila astui voimaan Washingtonissa nopeasti. Katukahvilat suljettiin. Sotilaat alkoivat partioida autioituneessa keskustassa panssaroiduilla ajoneuvoilla.

Asuin väliaikaisesti Georgetownin kaupunginosassa. Ikkunasta näki Potomac-joen toisella puolella muutaman kilometrin päässä Pentagonista nousevan savupatsaan.

Sieltä tuotiin helikopterilla viereisen kerrostalon katolle säkkejä, joissa oli mahdollisesti ruumiita.

Televisiosta katosi kaikki viihde. Yhdysvalloissa se luo melkoisen tyhjiön, kun elokuvateatteritkin olivat kiinni. Music Television ja jotkut muut viihdekanavat käynnistivät omat sähkelähetyksensä, muut kanavat näyttivät emoyhtiönsä kaapelikanavien uutisia.

New Yorkin iskuissa menehtyi 343 palomiestä. Kollegoja muistotilaisuudessa 13.3.2016 World Trade Centerissa.
New Yorkin iskuissa menehtyi 343 palomiestä. Kollegoja muistotilaisuudessa 13.3.2016 World Trade Centerissa. Jason Szenes / EPA

Kadonneen kuva kädessä

Lähdin Washingtonista New Yorkiin 12. päivänä. Sinne ajaessa eteeni avautui näky, jota en unohda koskaan: Pentagoniakin suurempi savupatsas Manhattanin eteläosassa näkyi kauas New Jerseyn puolelle.

Onnettomuuspaikka World Trade Center oli eristetty. Sen ympärillä eteläisellä Manhattanilla oli kaaos.

Pilvenpiirtäjien ja matalampien rakennusten seinät olivat noen ja tuhkan peitossa. Kaduilla poukkoili sekavassa mielentilassa olevia ihmisiä, monella oli kädessään kadoksissa olevan omaisensa tai tuttavansa kuva.

Kadunkulmissa oli porukoita keskustelemassa, järkyttyneet ihmiset itkivät ja halailivat toisiaan. Kovisten New Yorkista ei ollut tietoakaan.

Finanssikortteleissa pääsi liikkumaan missä tahtoi. Ovet olivat auki. Jos jossain oli vartija, hän toivotti tervetulleeksi sisään tai oli muissa maailmoissa. Sellaista ei yleensä tapahdu.

Olisi tehnyt mieli kokeilla, onko myös Wall Streetin pörssirakennuksen ulko-ovi auki, mutta aikaa ei ollut hukattavana. Juoksin kuvaajan kanssa pää kolmantena jalkana, jotta ehdimme tehdä raportin illan tv-uutisiin.

Näkymä uuden One World Trade Center -rakennuksen sadannesta kerroksesta.
Näkymä uuden One World Trade Center -rakennuksen sadannesta kerroksesta. Andrew Gombert / EPA

Vaarallinen hernerokkasumu

Eteläinen Manhattan oli useita päiviä hernerokkasumun peitossa. World Trade Centerin pilvenpiirtäjät paloivat, ja haju oli ajoittain pistävä. Muutaman kerran mielessäni käväisi, että mitähän kaikkia myrkkyjä sisääni hengitän.

Eri puolilta Yhdysvaltoja saapuneet vapaaehtoiset auttajat uurastivat itseään säästämättä ilman hengityssuojia. Mietin, ymmärtävätkö he oikeasti, mitä tekevät, ja onko heitä varoitettu onnettomuuspaikan vaaroista.

Kuten usein myöhemminkin päättelin silloin väärin, että kyllähän New Yorkissa saastevaaroista tiedetään ja varoitetaan. Ei tiedetty eikä varoitettu.

Myöhemmin jouduin tekemään tarinoita keuhkosairauden saaneista palomiehistä, jotka taistelivat korvauksista kaupungin ja vakuutusyhtiöiden kanssa.

Lue seuraavaksi