Hyppää sisältöön

Pohjalaistytön tangopettymys vaihtui tekemisen iloon – uutta musiikkia syntyy nyt ilman levy-yhtiötä

Laulaja ja tangoprinsessa Mervi Kovero on tarttunut haasteen ja ryhtynyt tekemään musiikkia ilman levy-yhtiötä. Uuden kappaleen palaute haettiin sosiaalisesta mediasta.

Oman musiikin tekeminen saa Mervi Koveron iloiseksi. Kuva: Olli Koski/Yle

Radiostudion ovi aukeaa ja sisään astuu pirtsakka pitkähiuksinen nainen, haastatteluun tullut seinäjokinen laulaja, Mervi Kovero. Hänet muistetaan julkisuudessa Tangomarkkinoilta vuosien 2013 ja 2014 tangoprinsessana. Sijoitus molempina vuosina oli kolmas. Viime vuonna nainen jätti laulukilpailun väliin ja tänä vuonna tie Tangomarkkinoiden finaaliin tyssäsi karsintoihin.

Tappiosta huolimatta Mervi kertoo silmät loistaen, kuinka ensimmäinen tangolaulukilpailu avasi ajatukset ja juuri se itselle oikea tyyli löytyi.

– Tango pysäytti ja se sopi minun äänelle erinomaisesti. Siinä saa tunnelmoida hirveästi ja pystyn antamaan parhaan puolen itsestäni. Lisäksi tykkään myös laulaa tunteellista musiikkia, arvioi Kovero.

Kun tivaan lisää tämän vuoden karsiutumisesta tangolaulukilpailussa, Mervin ilme hiukan värähtää. Näkee selvästi, että putoaminen harmittaa ja kyrsii tätä naista. Halua on selvästi vielä tangokuningattareksi.

Omaa musiikkia

Periksiantamattomuus ei ole selvästi Mervi Koveron repertuaarissa, vaan pettymysvaihde on selkeästi heitetty nyt toiseen asentoon. Laulaja kertoo, kuinka hän on ottanut vastaan haasteen ja ryhtynyt tekemään omaa musiikkia ilman levy-yhtiötä. Ensimmäisen kappaleen nimi on "Älä sano ei". Sen on säveltänyt ja sanoittanut Olli Leppänen.

– Minulla oli vuoden päivät pöytälaatikossa erittäin kaunis biisi, josta itse tykkäsin. Kuuntelin sitä sitten uudestaan ja uudestaan ja otin lopulta yhteyttä tekijään ja varasin sen kappaleen. Tänä vuonna kesäkuussa sitten kaikki loksahteli kohdalleen. Löysin loput tekijät ja seuraavalla viikolla oltiin jo studiossa laulamassa, summaa Kovero.

Alun perin Mervin ensimmäinen kappale oli hyvin akustinen, joten musiikkia piti muovata sellaiseksi, että se käy tanssilavalle ja radiosoittoon. Lauluun lisättiin matkan varrella elementtejä, vaikka Mervi olisi halunnut pitää kappaleen suhteellisen yksinkertaisena.

– Oman biisin teko poiki sen, että kohta mennään taas studioon. Katsotaan sitten, että tehdäänkö biisejä yksitellen vai onko vuorossa koko levyllinen musiikkia. Mutta tämän vuoden puolella tehdään vielä jotain lisää, lupaa Kovero.

Sosiaalinen media apuna

Mervi Koveron uusi kappale laitettiin tarkoituksella kuunteluun ensimmäisenä sosiaaliseen mediaan. Kappaleen keränneistä kommenteista näkee selkeästi, että palaute on ollut pääosin hyvää ja rakentavaa. Tietysti mukaan mahtuu myös niitä, jotka eivät tämän tyylisestä musiikista piittaa. Lopullista kappaletta muokattiin vielä sosiaalisesta mediasta saadun palautteen perusteella.

– Nyt jännityksellä odotellaan mahtuuko minun biisi radiokanaville soittoon. Musiikkia on paljon tarjolla ja moni muukin haluaa kappaleensa radioon. Kyllä tässä on kova homma ilman levy-yhtiötä. Sen olen oppinut, että minua ei kukaan tule hakemaan sieltä kotiovelta ja pyydä, että tehdäänpä musiikkia ja mennään tänne ja tuonne. Kyllä se on itse vitsa väännettävä, toteaa Kovero.

.
.