Ydinvoimarakentamisen turvallisuus puhutti eduskuntaa

Ydinvoimayhtiö Fennovoiman turvallisuuskulttuurin puutteet antoivat kimmokkeen keskustelulle.

politiikka
Fennovoiman ydinvoimalan yhdystien rakentamista heinäkuussa 2015.
Fennovoiman ydinvoimalan yhdystien rakentamista heinäkuussa 2015.Ismo Pekkarinen / AOP

Opposition kansanedustajat nostivat syksyn ensimmäisellä eduskunnan kyselytunnilla voimakkaasti esiin ydinvoimarakentamisen turvallisuuden.

Kimmoke Riitta Myllerin (sd.) aloittamalle keskustelulle tuli julkisuudessa esillä olleista puutteista ydinvoimayhtiö Fennovoiman turvallisuuskulttuurissa.

Myller totesi, että ydinvoima on ollut kansalaisten mielipiteitä jakava ja ristiriitoja herättävä asia erityisesti turvallisuuteen liittyvien kysymysten vuoksi. Myllerin mielestä ydinvoima-asioissa olisi noudatettava korkeinta mahdollista turvallisuusstandardia.

Ydinvoimakysymyksiin vastannut pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi, että rakennusluvat Fennovoiman ydinvoimalalle myönnetään säteilyturvakeskus STUKin lausuntojen perusteella. Jos STUKin lausunnot eivät ole myönteisiä, ei myöskään rakennuslupaa tule, totesi Sipilä.

– Hyvää turvallisuuskulttuuria täytyy noudattaa, se on selvä asia, sanoi Sipilä.

Sipilä sanoi luottavansa täysin STUKin kansainvälisestikin tunnustettuun kykyyn ohjata lupaprosessia ja varmistaa, että turvallisuuskysymykset ovat varmasti kunnossa, jos luvat päätetään myöntää vuonna 2018.

Työllistämistoimissa oppositio näkee kepin, hallitus kopin

Eduskunta keskusteli myös hallituksen suunnittelemista työllistämistoimenpiteistä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kummasteli suunnitelmia, joiden mukaan työttömät velvoitettaisiin haastatteluihin kolmen kuukauden välein ja haastatteluissa käytettäisiin yksityisiä yrityksiä työvoimaviranomaisten apuna.

– Miksi hallitus etenee aina keppi, kontrolli ja pakko edellä, kun puhutaan työttömistä, kysyi Andersson.

Työministeri Jari Lindströmin (ps.) näkemys haastattelujen luonteesta oli päinvastainen.

– Tarkoitus ei ole sanktioida, vaan ottaa työttömästä koppi ja kysyä miten menee, miten voimme auttaa. Se on tämän koko asian ydin ja pointti, selvitti Lindström.