Jari Korkki: Avioliittolaki, kas kummaa täällä taas

Kansalaisaloitemenettelyn ideanikkarit tuskin tarkoittivat, että samaa asiaa käsiteltäisiin eduskunnassa uudestaan ja uudestaan, kirjoittaa Jari Korkki blogissaan.

Yle Blogit
Jari Korkki.
Jari Korkki.Lassi Seppälä / Yle

Moni torstai-illan eduskuntakeskustelua Ylen tai eduskunnan nettisivuilta seurannut saattoi hieraista silmiään ja korviaan pariinkin kertaan. Ihan kuin tämä keskustelu olisi kuultu ja nähty vasta äsken.

Kuten olikin, sillä kansalaisaloitteen perusteella hyväksytty sukupuolineutraali avioliittolaki, jonka aloitteen puuhaajat nimesivät tasa-arvoiseksi, ei ole ehtinyt vielä edes voimaan, kun sen kumoamista havitteleva vasta-aloite ennätti eduskuntakäsittelyyn. Uusi aloite puhuu aidosta avioliitosta.

*Äänessä olivat *pitkälti samat puhujat kuin aiemminkin, jos kohta eduskunta on tässä välillä vaihtunut, mitä myös käytettiin perusteluna asian näin pikaiseen uusintakäsittelyyn.

Aiemman aloitteen kannattajat taas nostivat esiin sen epävarmuuden, mitä asian vatvominen lain kohteena olevissa yksilöissä mahdollisesti herättää.

Olisiko kuitenkin niin, että avioliittokeskustelun keskipiste on jo siirtynyt eduskunnasta toisaalle?

En oikein jaksa uskoa tämän uusimman lakialoitteen läpimenoon, koska melkoinen osa keskustelusta sivussa pysytelleistä kansanedustajista näkyy pitävän eduskunnan päätöksenteon johdonmukaisuutta sellaisena ohjenuorana, ettei asian vatvomiseen heidän mielestään ole tarvetta.

Mielestäni eduskunnan keskustelu pysyi varsin asiallisena joskin tunteikkaana, eikä viime kerralla nähtyä kiihkomielisyyttä juuri esiintynyt. Ovatko aidon avioliiton puolestapuhujat jo alistuneet tappioonsa?

Motiiveja en epäile. On ihan selvää, että aloitteen tukijat kokevat olevansa tärkeällä asialla. Yhtä selvää on, että jossain toisessa kysymyksessä asetelmat saattaisivat kääntyä toisin päin. Ne jotka nyt haluavat turvata maaliskuussa voimaan tulevan lain, voisivat jossain toisessa kysymyksessä ryhtyä yhtä lailla puuhaamaan vasta-aloitetta juuri hyväksytyn lain kumoamiseksi.

Jätän valistuneen lukijan tykönään pohdittavaksi, millaiset aloitteet voisivat johtaa tähän. Niitä riittää, kas kun vastakkainasettelun aika ei ole ohi.

Olisiko kuitenkin niin, että avioliittokeskustelun keskipiste on jo siirtynyt eduskunnasta toisaalle, esimerkiksi evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokoukseen?

Kuten nähtiinpiispojen tuore linjaus siitä, ettei kirkon virassa sovi vihkiä tai siunata samaa sukupuolta olevia pareja johti heti pieneen kapinaan. Parikin pappisviran haltijaa ilmoitti heti julkisesti vihkivänsä sateenkaaripareja heti kun laki sallii.

Samaan aikaan me tylsät politiikan toimittajat odottelemme jo vesi kielellä hallituksen ensi vuoden talousarvion kiihkeää eduskuntakäsittelyä.

Jari Korkki
kirjoittaja on Ylen politiikan toimittaja ja TV1:n Ykkösaamun juontaja