Yritysmaailmasta tutut johtajasopimukset ovat yleistyneet myös kunnissa

Kunnat eivät ole sortuneet tolkuttomiin kultaisiin kädenpuristuksiin. Bonuksia kuntajohtajat eivät saa laisinkaan.

Kotimaa
Mies nousee portaita salkku kädessä.
Juha-Pekka Laakio / Yle

Takavuosina kyläpäällikön virkatuoli oli tuulinen paikka. Kunnan- ja kaupunginjohtajia irtisanottiin surutta ja korvauksetta pelkän luottamuspulan takia.

Raatelevat riidat loppuivat, kun kuntien poliittiset päättäjät ja kunnanjohtajat ryhtyivät tekemään erillisiä johtajasopimuksia.

Kunnan- ja kaupunginjohtajista jo yli puolella on nykyisin turvanaan yritysmaailmasta tuttu – joskin maltillisempi – johtajasopimus.

Kuntajohtajien johtajasopimuksista hallintotieteen tohtoriksi Tampereella väittelevä Anu Kurkinen-Supperi ei löytänyt tutkimusaineistostaan räikeitä ylilyöntejä.

Erokorvaus – puskuriraha pikapotkujen varalta

Jos poliitikkojen ja virkajohtajan sukset menevät ristiin, edessä on virkajohtajan äkkilähtö.

Kädenpuristus ei kuntapuolella ole kuitenkaan kultainen, se on enintään messinkinen.

– Johtajasopimus täydentää kunnanjohtajien muita viranhaltijoita huonompaa palvelussuhdeturvaa. Hänet voidaan irtisanoa pelkän luottamuspulan perusteella.

Anu Kurkinen-Supperi.
Anu Kurkinen-Supperi.Mikko Koski / Yle

Erokorvaus on Kurkinen-Supperin mukaan yleensä 6–12 kuukauden palkkaa vastaava summa.

Johtajasopimus tuo turvaa myös poliitikoille

Anu Kurkinen-Supperi sanoo, että johtajasopimuksesta on hyötyä myös kunnan poliittisille päättäjille. Sopimukseen kirjatut tarkat pelisäännöt antavat mielenrauhaa.

– Erokorvauksen avulla virkajohtajasta päästään eroon selkeällä kaavalla ilman ikävää julkista kohua ja kärhämöintiä.

Aina ei vielä virkaa täytettäessä voi tietää, onko tehty oikea valinta. Jos yhteisiä näkemyksiä ja polkuja ei löydy, edessä on kriisi.

– Johtajasopimuksessa määritellään etukäteen hinta mahdollisille luottamuspulan takia annettaville potkuille.

Bonuksia ei tunneta

Kuntajohtajasopimukset muistuttavat yritysjohtajasopimuksia. Veronmaksajien onneksi kuntapuolen johtajasopimukset on ainakin tähän saakka kirjoitettu jäätä lakissa.

Tulospalkkioita tai bonuksia ei tunneta. Kurkinen-Supperi ei ole nähnyt yhtään kuntajohtajasopimusta, johon olisi kirjattu mahdollisuus tulospalkkioihin.

– Halukkuutta myös bonuksiin on kuntajohtajien keskuudessa jonkin verran. Ongelmaksi on tähän mennessä noussut erityisesti se, kuinka kunnan ylimmän virkamiehen työn tuloksellisuutta oikein voisi rahallisesti mitata.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus