1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pohjois-Koreassa 5,3 magnitudin maanjäristys – syyksi epäillään ydinkoetta

Maanjäristys havaittiin Pohjois-Koreassa 18 kilometriä Sungjibaehamista koiliseen. Alueella sijaitsee Pohjois-Korean ydinkoealue.

Ulkomaat
Japanin meteorologian laitos
Japanin meteorologian laitoksen maanjäristyksia ja tsunameja valvovan yksikön johtaja Gen Aoki kertoi toimittajille perjantaina Pohjois-Korean järistyksestä.Franck Robichon/EPA

Pohjois-Koreassa on havaittu perjantai-aamuna 5,3 magnitudin maanjäristys. Maanjäristyksen arvellaan johtuvan ydinkokeesta.

Jos epäily pitää paikkaansa, kyse on viidennestä Pohjois-Korean tekemästä ydinkokeesta.

Perjantaina on Pohjois-Korean perustamisen vuosipäivä, ja aiempia ydin- ja ohjuskokeita on usein ajoitettu sen läheisyyteen.

Maanjäristys havaittiin Pohjois-Koreassa 18 kilometriä Sungjibaehamista koilliseen. Siellä sijaitsee Punggye-rin ydinkoealue. Aiemmin kaikki samalla alueella tapahtuneet järistykset ovat johtuneet ydinkokeesta. Pohjois-Korea ei ole vahvistanut asiaa mahdollisesta ydinkokeesta.

Kartta, johon on merkitty Pohjois- ja Etelä-Korea.
Yle Uutisgrafiikka

Naapurimaat protestoivat

Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye sanoi, että Pohjois-Korea on tehnyt ydinkokeen vastoin YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmia ja selvänä tarkoituksenaan haastaa kansainvälinen yhteistö. Hänen mukaansa koe todistaa, että Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Un on raivoisan piittaamaton maailman vetoomuksista, joiden mukaan Pohjois-Korean tulee luopua ydinaseohjelmastaan.

Geun-hyen toimisto kertoo, että presidentti on neuvotellut asiasta Yhdysvaltain presidentin, Barack Obaman kanssa puhelimessa. Maa yrittää saada YK:n kiristämään Pohjois-Korean vastaisia pakotteita.

Japanin pääministeri Shinzo Abe piti ydinkoetta mahdollisena ja kertoi maansa neuvottelevan liittolaistensa kanssa.

– Jos Pohjois-Korea on tehnyt ydinkokeen, emme ehdottomasti voi suvaita sitä. Meidän pitää järkähtämättömästi protestoida sitä, sanoi Abe.

Japani harkitsee uusia, Pohjois-Korean vastaisia pakotteita ydinkokeen vuoksi.

Lähteet: Reuters