Pohjois-Korea teki viidennen ydinkokeensa, naapurimaat ovat tuominneet kokeen

Etelä-Korea ja Japani ovat kiivaasti tuominneet Pohjois-Korean uuden ydinkokeen. Pohjois-Korean televisio on vahvistanut kokeen, jossa se ilmeisesti ensimmäistä kertaa testasi ohjuksen ydinkärkeä.

Ulkomaat
Etelä-Korean meteorologian laitos
Ryoo Yong-Gyu, Etelä-Korean meteorologian laitoksen maanjäristysvalvomon johtaja esitteli perjantaina Pohjois-Koreassa havaittua ydinkoetta. Jeon Heon-Kyun / EPA

Pohjois-Korea teki aamuyöllä Suomen aikaa viidennen ydinkokeensa. Koe rekisteröitiin 5,3 magnitudin maanjäristyksenä seismologisilla laitoksilla kello 3.30 Suomen aikaa.

Järistys kuitenkin sattui Pohjois-Korean koillisosassa sijaitsevalla Punggye-rin testialueella. Tänään on myös Pohjois-Korean perustamisen 68. vuosipäivä, ja tämän päivän tienoille on ennenkin ajoitettu ohjus- tai ydinkokeita.

Maanantaina Pohjois-Korea laukaisi kolme keskimatkan ohjusta. Asiaa käsiteltiin Kiinassa G20-kokouksessa, Yhdysvaltain presidentti Barack Obama järjesti hätätapaamiset Etelä-Korean ja Japanin johtajien kanssa.

Japani ja Etelä-Korea tulkitsivat tämänaamuisen järistyksen saman tien ydinkokeeksi. Aamulla myös Pohjois-Korean televisio vahvisti, että kyseessä oli ollut ydinkoe.

– Työväenpuolueen keskuskomitea lähettää lämpimät onnittelunsa ydintieteilijöille... pohjoiselle ydinkoealueelle onnistuneesta ydinkärjen testauksesta, sanoi Pohjois-Korean tv:n uutistenlukija.

Etelä-Korean armeija arvioi, että kyse oli 10 kilotonnin pommista, mikä tekisi ydinkokeesta tähän astisista suurimman, liki kaksi kertaa edellistä koetta voimakkaamman.

Pohjois-Korean uutistoimisto: kyse ydinkärjen testistä

Pohjois-Korean valtiollinen tiedotustoimisto KCNA ilmoitti, että ydinkokeessa testattiin ydinkärkeä. Nyt on KCNA:n mukaan varmistettu, että maa kykenee liittämään ydinräjähteen ohjuksiin.

– Ydinkoe viimeinkin vahvisti sellaisen ydinkärjen rakenteen ja ominaisuudet, joka on kehitetty liitettäväksi strategisiin ballistisiin ohjuksiin, ilmoitti KCNA.

Strategiset ohjukset tarkoittavat pitkän kantaman ohjuksia, ballistiset puolestaan maasta ammuttavia, korkealle lentoradalle ammuttavia ohjuksia, jotka putovat ballistisesti kohteeseensa.

Mikäli tieto pitää paikkaansa, se lisää suuresti naapurimaiden turvallisuusriskiä. Pohjois-Korea on pelkästään tänä vuonna tehnyt liki parikymmentä ohjuskoetta eri kantamien ohjuksilla.

Kim Jong-un on "raivoisan piittaamaton"

Etelä-Korean presidentti Park Geun-hye kommentoi koetta Laosista, jossa hän oli yhä torstaina päättyneen Aasian maiden huippukokouksen jäljiltä. Presidentin mukaan Pohjois-Korean diktaattori Kim Jong Un osoittaa raivoisaa piittaamattomuutta, kun hän sivuuttaa maailman vetoomukset ydinaseohjelman jäädyttämisestä.

Park Geun-hye keskusteli tapahtuneesta puhelimitse vartin ajan presidentti Obaman kanssa. Presidentin kanslian mukaan Obama oli yhtä mieltä Parkin kanssa siitä, että maat ajavat YK:ssa lisäpakotteita Pohjois-Koreaa vastaan.

Japanin puolustusministeri Tomomi Inada uskoi, että koe oli tavanomainen ydinkoe, ei vetypommin testi. Silti se, että Pohjois-Korea samaan aikaan on kehittänyt ohjusteknologiaansa, muodostaa ydinaseesta vajavan turvallisuusuhan Japanille.

Japanin pääministeri Shinzo Abe protestoi myös ydinkoetta:

– Jos Pohjois-Korea on tehnyt ydinkokeen, emme ehdottomasti voi suvaita sitä. Meidän pitää järkähtämättömästi protestoida sitä, sanoi Abe.

Japani harkitsee omia uusia, Pohjois-Korean vastaisia pakotteita ydinkokeen vuoksi.

Pohjois-Korean liittolaisen Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua kehotti alueen maita malttiin ydinkokeen suhteen. Pohjois-Korean ydinkoe "ei ole viisas", mutta Etelä-Korean päätös sijoittaa alueelleen amerikkalaisia THAAD-puolustusohjuksia on vakavasti vaurioittanut alueen strategista tasapainoa, katsoi Xinhua uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kiinan ulkoministeriö puolestaan ilmoitti vastustavansa päättäväisesti Pohjois-Korean ydinkoetta, ja kehottaa voimakkaasti maata pidättymään toimista, jotka pahentavat jännitteitä.

"Pohjois-Korean provokaatiolla vakavia seurauksia"

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sai tilannepäivityksen turvallisuusneuvonantajaltaan Susan Ricelta. Obaman mukaan Pohjois-Korean provokaatiolla on vakavia seurauksia.

Lisäksi Obama vahvisti, että Yhdysvallat seisoo liittolaistensa tukena.

Myös Venäjä on tuominnut ydinkokeen ja se aikoo yhdessä Yhdysvaltain kanssa ottaa asian YK:n turvallisuusneuvoston käsiteltäväksi. Yhdysvaltain ja Venäjän ulkomninisterit, John Kerry ja Sergei Lavrov käsittelivät asiaa Genevessä, jossa he kävivät Syyriaa koskevia tulitaukoneuvotteluja.

– Olemme vakavasti huolissamme, turvallisuusneuvoston päätökset pitää panna tiukasti toimeen. Meidän on välitettävä voimakkaasti tämä viesti, sanoi Lavrov.

Lähteet: AFP, AP, Reuters