Kaksi kulttuuria kohtaa Stratosin soitinverstaassa – yrittäjyys tuo yhä useammin leivän maahanmuuttajan pöytään

Sello makaa ”puoliraatona” supisuomalaisella höyläpenkillä seinäjokelaisen kielisoitinkorjaajan verstaassa. Kreikasta Suomeen muuttanut Stratos Besis katsoo kunnioittaen soitinta ja aikoo huoltaa ja korjata sen asiakkaalleen entistä ehommaksi.

Kotimaa
Stratos Besis tuli Kreikasta Suomeen yksitoista vuotta sitten. Jäätyään Suomessa työttömäksi musiikkialalta hän perusti oman soitinkorjaamon Seinäjoelle.
Stratos Besis tuli Kreikasta Suomeen yksitoista vuotta sitten. Jäätyään Suomessa työttömäksi musiikkialalta hän perusti oman soitinkorjaamon Seinäjoelle.Päivi Rautanen / Yle

Stratos Besis, 42, muutti Suomeen vuonna 2005. Hän oli aiemmin vieraillut silloisen vaimonsa sukujuurilla Suomessa ja ihastunut maahan ja etenkin Seinäjokeen. Nuori mies aloitti uudessa kotimaassaan heti suomen kielen opinnot ja sai harjoittelupaikan musiikkialan liikkeestä. Harjoittelu toi työpaikan vuosiksi, mutta kun työ loppui, Stratos alkoi toteuttaa aiempia haaveitaan. Hän ryhtyi selvittämään, miten Suomessa voisi perustaa yrityksen ja mistä sen perustamiseen saisi apua.

Kielisoittimien huolto Stratos on toiminut nyt Seinäjoen Keskuskadulla puoli vuotta. Kotoisa verstas sijaitsee pienkerrostalon ensimmäisessä kerroksessa lähellä musiikkiopistoa ja konserttisaleja. Musiikin opiskelijat ja ammattilaiset kulkevat joka päivä uuden yrittäjän näyteikkunoiden edestä. Paikka on tarkkaan mietitty.

Stratos Besis harkitsi tarkkaan myös liikeideaansa ja liiketoimintasuunnitelmaansa sekä haki apua eri tahoilta, kuten esimerkiksi työvoimatoimistosta, uusyrityskeskuksesta, kaupungin kehitysyhtiöltä Into Seinäjoesta ja ystäviltä.

Rohkeat maahanmuuttajat

Stratos Besosin tärkeä neuvonantaja on ollut toinen maahanmuuttajayrittäjä, 21 vuotta sitten Romaniasta Suomeen muuttanut Jiuliano Prisada, joka pyörittää nykyään Seinäjoelta käsin yrityspalveluja toisille yrityksille tarjoavaa firmaa. Jiuliano on laittanut merkille, että maahanmuuttajat perustavat yrityksiä rohkeasti, ehkä jopa väkimäärään suhteutettuna kantaväestöä uskaliaammin.

– Ainakin tilastojen mukaan tuntuu siltä, että viime vuosina entistä enemmän ulkomaalaiset löytävät yrittäjyydestä hyvän vaihtoehdon. Syitä on monia. Heillä saattaa olla kokemusta omasta kotimaasta yrittäjyydestä; perheessä tai suvussa on ollut oma firma.

– Toinen syy voi olla se, että maahanmuuttaja haluaa harrastuksesta tehdä bisneksen ja saada siitä työtä. Eikä myöskään aina ole niin helppoa löytää työpaikkaa Suomesta, Jiuliano Prisada kertoo.

Yhteiskunnan tuki jää hyödyntämättä

Kielisoitinten huoltaja ja korjaaja Stratos Besis osasi Jiuliano Prisadan opastuksella hyödyntää yhteiskunnan uudelle yrittäjälle tarjoamat avut. Yleisempää on, että maahanmuuttajayrittäjä ei käytä kaikkia hänelle kuuluvia palveluja ja apuja.

– Ei välttämättä. Keskustelin hiljattain noin parinkymmenen ulkomaalaisyrittäjän kanssa ja moni heistä ei ole käyttänyt näitä palveluja. Yksi sanoi, että jopa kymmenen yrittäjyysvuoden jälkeen, hän ei tiedä kaikkea, mitä täällä on tarjolla, Jiuliano Prisada selvittää.

Etelä-Pohjanmaalla muun muassa eri viranomaistahot valtionhallinnosta yrittäjäjärjestöön ovat ryhtyneet yhteistyöhön, jonka avulla tätä epäkohtaa yritetään korjata.

Yrittäjä Stratos Besis haluaa hyödyntää kotimaansa kulttuuria ja myös Kreikasta peräisin olevaa osaamistaan uudessa kotimaassaan Suomessa.
Yrittäjä Stratos Besis haluaa hyödyntää kotimaansa kulttuuria ja myös Kreikasta peräisin olevaa osaamistaan uudessa kotimaassaan Suomessa.Päivi Rautanen / Yle

Oma kulttuuri vahvuudeksi

Jiuliano Prisada pitää tärkeänä, että auttavat tahot oivaltavat, mitä vahvuuksia piilee ulkomailta Suomeen tulleen taustoissa.

– Yksi tärkeä asia, kun tutustutaan uuteen potentiaaliseen yrittäjään, on ymmärtää, mikä on hänen taustansa ja vahvuutensa ja miten niitä vahvuuksia voi täällä Suomessa hyödyntää.

– Sen taustatiedon perusteella katsomme yhdessä, missä hän tarvitsee apua.

Stratos Besis hyödyntää juuri nyt sekä Suomessa hankittua osaamistaan että kreikkalaista taustaansa ja kulttuuriaan uudessa yrityksessään. Ateenan läheltä Eginan saarelta lähtöisin oleva kreikkalaismies työskenteli kotimaassaan perheensä kahvila-ravintola-alan yrityksessä. Livemusiikki soi noissa kahviloissa ja ravintoloissa. Soitinhuoltoon ja -korjaukseen Stratos on alun perin tutustunut kotisaarellaan ystävänsä yrityksessä.

– Haluan tuoda oman kulttuurini ja persoonani osaksi tätä bisnestä. Tärkeää on myös, että minulla on aikaa ja taitoa keskustella asiakkaan kanssa tarkasti, mitä kaikkea hän soittimensa korjaukselta tai huollolta toivoo, Stratos Besis pohtii. Stratos ymmärtää hyvin suomea ja puhuukin sitä, mutta jännittävissä tilanteissa kieli vaihtuu vielä englanniksi.

Soitinkorjaaja Stratos Bestis on kuunnellut tarkkaan yrityspalveluyrittäjä Jiuliano Prisadan neuvoja uuden yrityksensä perustamisvaiheessa.
Soitinkorjaaja Stratos Bestis on kuunnellut tarkkaan yrityspalveluyrittäjä Jiuliano Prisadan neuvoja uuden yrityksensä perustamisvaiheessa.Päivi Rautanen / Yle

Vaikeuksien kautta menestykseen

Entä millainen on romanialaismiehen yrittäjätarina Suomessa, miehen, joka nyt opastaa muita yrittäjiksi Suomessa ja sanoo pärjäävänsä yrittäjänä uudessa kotimaassaan. Jiuliano Prisadalla oli Suomeen muuttaessaan takanaan insinööriopinnot romanialaisesta yliopistosta. Suomessa hän teki vielä liiketaloudesta ammattikorkeakoulututkinnon Yrittäjäopistolla Kauhavalla.

– Aloitin täyspäiväisenä yrittäjänä lokakuussa 2008, kun oli juuri tunnistettu, että maailmanlaajuinen kriisi alkaa. Tietysti se oli tiukka paikka. Positiivista kannustusta sain paljon, mutta ei mitään konkreettisempaa. Toisaalta yrityksen perustaminen tuli hyvään aikaan. Jokaisesta koulusta pitää maksaa ja siitä on opittu ja kehitetty yritystä eteenpäin.

– Kun tulin 21 vuotta sitten Suomeen, suunnittelin, että minusta tulee kansainvälisesti toimiva yrittäjä. Ajattelin, että se tapahtuu nopeammin, mutta se on hyvä, että se on tapahtunut siinä vaiheessa, kun on tapahtunut. Kaikella on tarkoituksensa, Jiuliano Prisada aprikoi.

"Musiikki motivoi ja antaa uusia ideoita"

Muun muassa bluesbändissä soittava ja laulava kitaristi Stratos Besos katsoo tyytyväisenä uuden yrityksensä miljöötä. Kaksi nuorta miestä työskentelee hänen kanssaan samassa tilassa, toinen tietokoneella, toinen kielisoittimen parissa. Stratos on rohkeasti tarjonnut heti yrityksensä alkumetreillä työssäoppimis- ja harjoittelupaikan kahdelle nuorelle. Toinen korjaa soitinta, toinen tekee yritykselle nettisivuja.

– Intohimoni musiikkiin on johdattanut minut tähän työhön. Minua kiehtoo myös puu ja puukäsityöt. On mielenkiintoista katsoa kuinka puu reagoi, kun sitä käsittelee. Tykkään kuunnella musiikkia, kun työskentelen. Musiikki motivoi minua ja antaa minulle uusia ideoita, Stratos kertoo juuri avatuilla nettisivuillaan.

Stratos Besos nappaa akustisen kitaran syliinsä. Seinäjokelaisyrittäjä on tykästynyt entistä enemmän mustalaismusiikkiin. Suomalaiseen bisnesmaailmaan Stratosin auttanut Jiuliano Prisada saapuu hakemaan tuoreen yrittäjän kansainvälistyvän yrittäjyyden seminaariin Seinäjoelle. Siellä hän kertoo oman tarinansa muille ulkomaalaistaustaisille yrittäjyydestä kiinnostuneille.