1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Naiset sytytettiin roviolle palamaan – Suomen järkyttävä historia paljastuu elokuvassa

Vuonna 1666 Ahvenanmaalla tuomittiin seitsemän noituudesta syytettyä naista mestattavaksi ja poltettavaksi. Saara Cantellin tositapahtumiin perustuva traaginen draama Tulen morsian oli vaikea pala ja tärkeä työ näyttelijä Antti Reinille.

Tositapahtumiin perustuvan Tulen morsian -elokuvan pääosassa nähdään rohkea ja omapäinen, nuori Anna (Tuulia Eloranta), joka asettuu uhmaamaan saaren uuden kihlakunnantuomari Psilanderin (Magnus Krepper) aloittamia puhdistuksia. Kuva: Periferia Productions / Nordisk film / Filmikamari

Paljon ei vaadittu, että naisen pää joutui pölkylle noituudesta uuden ajan kynnyksellä Ahvenanmaalla. Vuonna 1666 tuomittiin mestattavaksi ja roviolla poltettavaksi yhteensä seitsemän naista. 16 oli saanut syytteen noituudesta. Käynnissä olivat pohjoisen ensimmäiset noitavainot.

Onneli ja Anneli -lastenelokuvia viimeksi tehnyt Saara Cantell teki mittavan työn toisen käsikirjoittajan Leena Virtasen kanssa käyden läpi Ahvenanmaan järkyttäviä tapahtumia. Cantellin mukaan noitavainot perustuvat siihen, että tavalliset ihmiset ilmiantavat toisiaan paineen alla.

– Ahvenanmaa oli siinä tapauksessa poikkeuksellinen, että paikallinen tuomari käytti muun muassa kidutusta kuulustelussa. Hän puhdisti sen ajan modernien noitaoppien mukaan paikan vanhoista pahoista tavoista, Cantell sanoo.

Pääosanesittäjä eli oman ikänsä kipuiluja roolissaan

Elokuvassa päähenkilö on 16-vuotias Anna, joka rakastuu naimisissa olevaan mieheen. Itsekäs ja mustasukkainen nuori syyttää rakastettunsa vaimoa ja perheenäitiä noituudesta saadakseen miehen omakseen.

– Halusin käsitellä aihetta fiktiivisen päähenkilön kautta. Elokuvassa on nuoren seksuaalista heräämistä ja siitä valloilleen pääsevää luonnonvoimaa. Mutta teemana on myös sitä kautta syyllisyys ja sovitus, sanoo Cantell.

Annan roolin tekee lukiossa opiskeleva Tuulia Eloranta, joka on ensimmäistä kertaa elokuvapääosassa. Tulen morsiamessa tyttö kasvaa aikuiseksi ja tekee rohkean päätöksen ymmärrettyään ilmiantonsa seuraukset.

– Olin itse kuvausaikaan samanikäinen kuin roolihahmoni, seksuaalinen herääminen ja kaikki olivat ajankohtaisia juuri silloin minullekin. Oli helppo astua Annan saappaisiin, Eloranta sanoo.

Miehet sallivat toistensa julmuudet

Tulen morsiamessa pienessä kyläyhteisössä valtaa pitävät miehet tekevät päätökset. Hyvä veli -verkosto ummistaa myös silmänsä raiskauksilta ja muilta hirmuteoilta.

Antti Reini esittää elokuvassa tuomarin käskyläistä, joka vangitsee noituudesta syytettyjä naisia, myös entisen rakastettunsa. Reinille elokuva oli iso kokemus.

– Ymmärsin jo käsikirjoitusvaiheessa, että olin tekemässä urani sisällöllisesti tärkeintä leffaa. Tämä ajoi tutkimaan historiaa ja tätä päivää myös. Onko mitään maata, jossa kaikki ihmisoikeudenpykälät on otettu käyttöön, mukaan luettuna Suomi. Maailmassa on edelleenkin paljon syrjintää, päitä putoilee eri syistä, sanoo Reini.

Näyttelijä kertoo prosessoivansa vaikeat roolit jo ennen kuvauksien alkua, että pystyy keskittymään näyttelemiseen.

– Tämä elokuva muuttui hetkittäin silmien edessä niin todeksi, että oli vaikeita hetkiä.