Hannu Takkula väittelee opettajankoulutuksesta - meppi yllättyi siitä, kuinka vakavasti EU-päätökset otetaan

Europarlamentaarikko Hannu Takkula osoittaa väitöskirjassaan, että EU-maiden opetusministerit toteuttavat tomerasti komission tahtoa.

Kotimaa
Europarlamentaarikko Hannu Takkula (kesk.)
Hannu Takkula väittelee kasvatustieteiden tohtoriksi Lapin yliopistossa.Juha Salla / Yle

Kasvatustieteen alan väitöskirjan aihe on eurooppalaisen opettajankoulutuksen nykytila. Väitöstutkimus osoittaa Takkulan mukaan, että jäsenmaiden opetusministerit ja muut päättäjät todella haluavat uudistaa opettajankoulutustaan EU-komission opettajankoulutusstrategian mukaisesti.

Takkula on tuloksesta yllättynyt, koska yleisesti puhutaan päätösten ja papereiden hukkuvan byrokraattien hyllyihin ilman että niillä olisi käytännön vaikutusta jäsenmaissa.

– Tutkimukseni osoitti selvästi, että EU:n tekemät päätökset ja komission suositukset tulevat yllättävänkin hyvin luetuiksi ja saavat aikaan toimia jäsenmaissa. Olen todella vaikuttunut siitä kehityksen määrästä, mitä kuulin tapahtuneen EU:n yhteisten opettajankoulutustavoitteiden osalta, Takkula toteaa.

EU-jäsenmaat ovat esimerkiksi sitoutuneet tekemään opettajankoulutuksesta maisteritason eli ylemmän korkeakoulututkinnon, mitä opettajan tutkinto Suomessa jo onkin. Opetusministereillä oli väitöstutkimuksen mukaan myös vahva tahto tehdä opettajan ammatista houkuttelevampi ja turvata opettajien täydennyskoulutus.

Kasvatustieteiden maisteri, europarlamentaarikko Hannu Takkula haastatteli väitöskirjaansa varten kaikki EU-maiden opetusministerit sekä europarlamentin koulutusvaliokunnan jäsenet. Takkula on itsekin valiokunnan jäsen.

Ennen kansanedustajan ja mepin uraansa Takkula työskenteli luokanopettajana Posiolla. Takkula väittelee kasvatustieteiden tohtoriksi perjantaina 16.9 Lapin yliopistossa.