1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Veden päällä pyörivä jättikivi lähdössä Savitaipaleelta maailmalle – Las Vegasista tehty tarjous

27 tonnin pyörökivi on tehty Suomen kuuluisimmasta korukivestä spektroliitista.

Eero Vainikka kivensä vieressä.

Savitaipaleella on valmistumassa maailman suurin Ylämaan spektroliitista tehty veden päällä pyörivä kivi. Spektroliitti on Suomen kuuluisin korukivilaji.

Kivi on maailman suurin tasalaatuinen spektroliittikimpale.

– On äärettömän epätodennäköistä, että toinen tällainen kappale saataisiin louhittua. Jos jollain on useita miljoonia euroja rahaa, niin voi yrittää, Sorvikivi-yrityksen yrittäjä Eero Vainikka kertoo.

Vainikka on itse ostanut kiven lohkareen lähes 20 vuotta sitten. Alkuperäinen lohkare painoi 50 tonnia. Nyt jäljellä oleva pallo painaa 27 tonnia. 

Las Vegasista kiinnostuttiin

Vainikka on valmistanut veden päällä pyöriviä kivipalloja liki 30 vuotta. Niitä on viety Savitaipaleelta lähes kaikkialle maailmaan.

– Havaiji on varmaan etäisin paikka mihin niitä on mennyt. Kaikki mantereet on koluttu paitsi Australia, Vainikka sanoo.

Myös New Yorkissa uuden World Trade Centerin edustalla pyörii Vainikan viimeistelemä kivipallo. Kivi tehtiin aluperin Kiinassa, mutta se jouduttiin lähettämään lopuksi Vainikalle Suomeen viimeisteltäväksi. 

Myös nykyinen kivi on nähtävästi lähdössä pois Suomesta. Alkuperäinen tilaus Venäjälle peruuntui, mutta sen jälkeen kivestä on tullut monia yhteydenottoja. 

– Viimeksi pari paivää sitten Las Vegasista lähetettiin tiedustelu kivestä, Vainikka sanoo.

Vainikka itse haluaisi, että kivi jäisi Suomeen.

Oma teknologia

Vainikka on itse kehittänyt teknologian, jolla pyöreä kivi saadaan pyörimään jouheasti veden päällä.

Kivi makaa pienen kupin päällä, jonka pohjan reiästä pumpataan paineella vettä. Pyörimisen kannalta tärkeintä on kiven tasapainoittaminen, joka on todella pienestä kiinni. Juuri tähän tarvitaan ammattitaitoa.

Myös spektroliitista valmistettu kivi on viimeistelyä vaille valmis.

– Siinä on vielä kalibrointi kesken. Se on vielä hieman soikea. Kysymys on millin kymmenyksistä ja sadasosista, Vainikka kertoo.

Kiven tekemiseen on mennyt 3400 tuntia työtä. Pelkästään omakustannushinta on satoja tuhansia euroja. Myyntihinta nousee hulppeaksi.