Hyppää sisältöön

Patalappu joutui EU:n hampaisiin – ei ole suojavaruste vaan koriste

Perinteisen patalapun täytyy vastedes täyttää aiempaa tiukemmat turvallisuusmääräykset. EU vaatii, että patalappujen myyjien täytyy pystyä osoittamaan patalapun todella suojaavan kuumuudelta.

Kuva: Metsähallitus

Lasten tai mummojen omin käsin virkkaamia patalappuja määräys ei suoraan koske. Niitä saa edelleen myydä vaikka joulumyyjäisissä ilman virallisia lupia. Niitä ei tosin saisi markkinoida suojavälineinä, vaan "käsintehtyinä koriste-esineinä".

Tiukentuneiden vaatimusten taustalla on ajatus siitä, että patalappu lasketaan henkilökohtaiseksi suojavarusteeksi. Niitä ovat myös muun muassa kuulosuojaimet ja pelastusliivit, ja niitä säännellään tarkasti.

Patalappuja ammattimaisesti myyvien yrittäjien tai kauppojen on ainakin periaatteessa pystyttävä osoittamaan, että myynnissä olevat patalaput täyttävät EU:n turvallisuusmääräykset. Asia voidaan hoitaa merkitsemällä myytäviin tuotteisiin niiden valmistajan nimi ja yhteystiedot.

Uusi asetus astuu voimaan vuonna 2018. Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus aiheesta löytyy täältä (siirryt toiseen palveluun).