Itsemurhaa tekevä ei ajattele kuolevansa, vaan pääsevänsä pakoon

Suomessa tehtiin 789 itsemurhaa vuonna 2014, mutta yrityksiä epäillään olevan jopa kolmekymmenkertainen määrä.

Kotimaa
Naisen silhuetti merta vasten.
Juha Ohtonen / Yle

Jos osuu kolaripaikalle, kaikille on selvää, että uhreja pitää auttaa. Mutta pitäisikö meillä kaikilla olla valmius auttaa myös ihmistä, jolla elämän vastoinkäymiset ovat herättäneet ajatuksen itsemurhasta.

Lounais-Suomen Mielenterveysseuran ylläpitämän Turun kriisikeskuksen toiminnanjohtaja Roope Kankaanranta kutsuu itsemurha-aikeita prosessiksi.

Ei ole olemassa taikasanoja.

Roope Kankaanranta

– Ihminen kokee itsensä toivottamaksi. Hän on umpikujassa, josta ei omin voimin pääse pois.

– Itsemurhalle saattaa altistaa hoitamaton sairaus. Yhdeksällä kymmenestä itsemurhaa vakavasti yrittäneellä tai sen tehneellä on ollut psyykkinen häiriö.

– Itsemurhariskiä lisää suojaavien tekijöiden vähyys, kuten sosiaalisen verkon puute. Laukaisevana tekijänä voi olla menetyskokemus: työpaikka saattaa mennä alta, tulee ero tai läheinen kuolee. Käsien ulottuvilla saattaa olla itsemurhan mahdollistavia esineitä, muun muassa aseita. Prosessi etenee, jos siihen ei kukaan missään vaiheessa puutu, kuvaa Kankaanranta.

Älä jätä yksin

Kuka tahansa meistä voi törmätä tilanteeseen, jossa ihminen on päättänyt tappaa itsensä. Osaammeko silloin toimia?

– Ei ole olemassa mitään taikasanoja, Roope Kankaanranta lohduttaa.

– Toista ei saa missään tapauksessa jättää yksin. Häntä pitää puhuttaa ja luoda toivoa vakuuttamalla, että tilanteeseen on apua saatavilla. Ei voi myöskään luvata, ettei kerro kenellekään. Pikemminkin pitää ottaa yhteys vähintään hätäkeskukseen. Tärkeintä on itse pysyä rauhallisena.

Älä painosta

Itsemurhaa aikova ei kaipaa moralisointia. Akuutissa tilanteessa voi kuitenkin muistuttaa jäljellejäävistä läheisistä ja heidän tunteistaan.

Kukaan ei voi koskaan tietää, mitä toisen päässä liikkuu. Siksi itsemurhalla uhkailu on aina otettava tosissaan.

Roope Kankaanranta

– Kaikki kriittisen tilanteen laukeamiseen johtavat keinot voivat olla hyödyllisiä, Roope Kankaanranta sanoo.

Itsemurhaa aikovan lähettyviltä pitää poistaa tekoon soveltuvat välineet.

– Ihminen on ajatellut vahingoittavansa vain itseään, ei muita. On tosin vaikea arvioida sivulliselle koituvaa riskiä. Itse en lähtisi ottamaan esimerkiksi asetta pois kädestä, vaan pyytäisin sen siirtämistä kauemmas, Kankaanranta neuvoo.

Älä vähättele

Itsemurhasta puhuva ihminen kannattaa aina ottaa tosissaan. Roope Kankaanrannan mielestä on myytti, että itsemurhasta puhuva ihminen ei sitä tekisi.

– Valtaosa itsemurhan tehneistä on puhunut siitä aiemmin.

Itsemurhan aiottu tekotapa kertoo tilanteen vakavuusasteesta. Tosissaan oleva mies aikoo hirttäytyä, hukuttautua tai hypätä, nainen hukuttautua. Samoin ampuma-aseet kertovat vakaasta aikomuksesta.

– Lääkkeet ja viiltely ovat mahdollisesti enemmänkin avunpyyntö, Kankaanranta sanoo.

– Kukaan ei voi koskaan tietää, mitä toisen päässä liikkuu. Siksi itsemurhalla uhkailu on aina otettava tosissaan.

Akuutissa itsemurhariskissä oleva henkilö vaatii psykiatrista apua. Käytännössä kysymykseen saattaa tulla myös hoitojakso osastolla. Lääkärin tehtävä on arvioida, minkälainen riski potilaalla on toistaa tekonsa.