1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Analyysi: Pohjois-Korea hyödyntää Kiinan ja Yhdysvaltain eripuraa

Kiina ei halua tuomita Pohjois-Korean ydinkoetta voimakkaasti, koska juuri nyt se ei halua olla samassa rintamassa Yhdysvaltain ja Etelä-Korean kanssa, arvioi Aasian-kirjeenvaihtajamme Mika Mäkeläinen.

Etelä-Koreassa seurattiin Pohjois-Korean television ilmoitusta ydinkokeesta. Kuva: Jeon Heon-Kyun/EPA

PEKING Pohjois-Korean tuorein ydinkoe on tuomittu yksimielisesti kaikkialla, mutta paheksuvien sivustaseuraajien joukossa yksi maa on muita hankalammassa välikädessä: Kiina, Pohjois-Korean ainoa, mutta etäinen tukija.

Kiina murisee hiljaa, mutta ei ärähdä kovaa. Kulissien takana Kiinan sanotaan osoittaneen ärtymystään Pohjois-Korealle, eikä Kim Jong-unia ole siksi nähty valtiovierailulla Kiinassa.

Länsimaissa ajatellaan, että Kiina ja vain juuri Kiina voisi tehdä lopun Pohjois-Korean aseuhittelusta, jos se haluaisi. Kiina on paperilla sitoutunut YK:n turvallisuusneuvoston määräämiin pakotteisiin, mutta käytännössä pakotteiden toteutumista on hankala valvoa.

Juuri nyt Kiina on poikkeuksellisen suivaantunut Etelä-Korealle ja Yhdysvalloille.

Pohjois-Korean ja Kiinan välinen kauppa on miljardiluokkaa ja se on Pohjois-Korean ainoa taloudellinen henkireikä muuhun maailmaan. Enemmän tai vähemmän harmaa rajakauppa hyödyttää myös Kiinaa, vaikka se onkin vain murto-osa Etelä-Korean kanssa käytävän kaupan arvosta.

Kiina ei strategisista syistä halua edesauttaa Pohjois-Korean hallinnon kaatumista, koska jos Koreat yhdistyisivät etelän ehdoilla, Etelä-Koreassa nyt olevat Yhdysvaltain joukot voisivat sijoittua jopa Kiinan vastaisen rajan tuntumaan.

Pohjois-Korean romahdus olisi muutenkin arvaamaton ja vaarallinen kehityskulku, jonka seuraukset Kiinalle voisivat olla vakavia.

Kiinassa myös ajatellaan, että maan vaikutusvalta Kim Jong-unin hallintoon on paljon vähäisempi kuin mitä lännessä kuvitellaan. Kiinan mielestä nimenomaan Etelä-Korea ja Yhdysvallat voisivat halutessaan lieventää jännitystä ja siten hidastaa Pohjois-Korean varustautumista.

Asevarustelu on Pohjois-Korean tärkein keino huomion herättämiseksi

Kiina ei halua ajaa Pohjois-Koreaa nurkkaan senkään takia, että juuri nyt se on poikkeuksellisen suivaantunut Etelä-Korealle ja Yhdysvalloille.

Kiinaa ärsyttää Etelä-Korean suunnitelma asentaa THAAD-nimellä tunnettu ohjustentorjuntajärjestelmä, joka hankitaan Pohjois-Korean uhan takia. Kiinan mielestä järjestelmä antaa kuitenkin samalla Yhdysvalloille mahdollisuuden valvoa ilmatilaa syvälle Kiinan puolelle.

Kiinan ja Yhdysvaltain välejä kiristää lisäksi kiista Etelä-Kiinan meren asemasta. Kun kaikki vaikuttaa kaikkeen, niin Kiina ei näe syytä tukea Etelä-Korean ja Yhdysvaltain kovenevaa retoriikkaa Pohjois-Koreaa vastaan.

Pohjois-Koreassa Kiinan kiistat lännen kanssa eivät ole jääneet huomaamatta. Pohjois-Korea on saattanut laskea, että juuri nyt Kiina ei haluaisi kiristää suhtautumistaan Pohjois-Koreaan. Kiina ei haluaisi tiukentaa Pohjois-Korean saartoa, koska se ei haluaisi parantaa Etelä-Korean ja Yhdysvaltain asemaa suhteessa Pohjois-Koreaan.

Näin naapurimaiden muodostaman vastalauserintaman hajanaisuus hyödyttää Pohjois-Koreaa, joka on aina pyrkinyt hajottamaan naapureidensa rivejä.

Jo kylmän sodan vuosina Pohjois-Korea tasapainotteli menestyksellisesti Neuvostoliiton ja Kiinan välillä, lypsäen etuja joka suunnasta.

Nyt Pohjois-Korea haluaisi myönnytyksiä Etelä-Korealta ja Yhdysvalloilta, ja asevarustelu on sen tärkein keino huomion herättämiseksi. Kiinan kyvyttömyys ja haluttomuus reagoida Pohjois-Korean ydinkokeisiin antaa Pohjois-Korealle uskoa siihen, että se voi jatkaa valitsemallaan tiellä.

Pohjois-Korealla ei ole yhtään hyvää syytä lopettaa ydinvarusteluaan, eikä lännellä yhtään hyvää keinoa sen estämiseksi.